SINT-PIETERS-LEEUW: – Dit is de laatste nieuwsbrief voor 2011 Deze geeft een kort overzicht van het voornaamste reilen en zeilen van onze vereniging. En vergeet zeker niet de data in uw agenda te zetten. Bezoek ook eens onze website www.natuurpuntleeuwsenatuurvrienden.be .

Herfstwandeling Midden-Zuunvallei: zondag 20 november 2011
Wil je het mooie gebied tussen het Volsembroek en de Brabantse baan eens in een ander seizoen ontdekken? Dit kan op op zondag 20 november onder de begeleiding van natuurgids Geert W. Hij zal een verfrissende wandeling maken door dit gebied en deskundige uitleg geven over onze natuur. Afspraak: gemeentehuis S-P-Leeuw om 14 u. Laarzen aanbevolen.

Kerstvakantie: Een halve of volledige dag in het natuurgebied met BBQ
Je wil een hele dag (of een deel) in ons uniek natuurgebied in de Zuunvallei doorbrengen. Dit kan ook op 2de kerstdag, dus maandag 26/12 van 9 u 30 tot 16 u. We gaan beheerswerken in ons gebied OZLO in de Oude Zuun uitvoeren. Zie plannetje en afspraakplaats in onze vorige rubriek. We gaan een paar gekapte populieren (die we zullen vervangen door inlandse essen) verwerken. Hiervoor gaan we en nieuwe ronde houtmijt-hut maken! Zowel de dikke stronken als de kleine takjes (en er zijn meer kleine takken dan dikke stronken) Er is dus werk voor jong en oud, sterk en minder sterk. En ’s middags stoppen we voor de traditionele BBQ.

Nieuwjaarsreceptie in volle natuur op maandag 26 december 2011 (2’de kerst)
Vorig jaar is onze receptie niet in het water gevallen maar letterlijk ondergesneeuwd. Niettemin laten we ons dit jaar niet afschrikken en vieren we op 2de kerstdag om 12u. En dit in het kader van onze recente aangeplante boomgaard van de Oude Zuun. Gelieve de wagens aan de wachtvijver in de C. Leunensstraat te parkeren. Vandaar is het een zevenhonderd meter stappen tot de boomgaard. (Plannetje www.bikemap.net/route/761964?129085217936991 ) Geef een seintje via mail als je komt zodat we ons een beetje kunnen organiseren. We hopen dat u er bij bent.

Vissen in de Zuunbeek
Een studie van Instituut voor natuur- en bosonderzoek bevat informatie over een recente vis-bemonstering in Zuunbeek (2010). Sinds de collectorwerken van Aquafin fase1 is er terug wat vis op de Zuunbeek. Maar nadien is er geen verbetering meer. De Zuunbeek blijft voorlopig even vissoorten-arm. Het positieve nieuws is dat er terug meer Stekelbaarsjes zijn (ook in het Negenmanneke). We zullen minstens moeten wachten op fase 2 van de collectorwerken (Hoogstraat, Oudenaken,…) door AQUAFIN om een nieuwe verbetering te krijgen. Volledige details kan je vinden in de studie www.inbo.be/files/bibliotheek/48/226448.pdf

Info over het natuurgebied Baesberg
Wikipedia bevat nu ook een beschrijving over onze jongste aanwinst, het perceel Baesberg http://nl.wikipedia.org/wiki/Zuunvallei . Wil je ook eens terplekke het terrein verkennen? Lees dan de rubriek toegang. Daar staat het volgende beschreven: een wandelweg loopt langs één van de twee weilanden van ons natuurgebied, namelijk een kerkweg (aangeduid met zeshoekig bordje) tussen Brabantse baan en Hemelrijkstraat. Deze kerkweg start op de Brabantste baan ongeveer ter hoogte van Hazeveld maar aan de overkant van de weg. Op de Hemelrijkstraat vertrekt de kerkweg aan de overkant ongeveer ter hoogte van huisnr 79.

%d bloggers liken dit: