SINT-PIETERS-LEEUW: – Woont u in mekingen en wilt u weten waar deze naam vandaan komt? Of vraagt u zich af waar het mechelsgat zijn oorsprong heeft? Bezorg dan nu een lijstje aan de dienst toerisme van Sint-Pieters-Leeuw. Op de Open monumentendag van 12 september 2010 worden ze dan voor u toegelicht.

dienst Toerisme: Joseph Depauwstraat 25, 1600 Sint-Pieters-Leeuw
02 371 22 62- toerisme@sint-pieters-leeuw.be

OPEN MONUMENTENDAG 2010

Dit jaar gaat de Open Monumentendag door op zondag 12 september 2010 en bepalen de bekende vier elementen grotendeels het programma.

Thema: De vier elementen.
Het centrale thema van Open Monumentendag (OMD) Vlaanderen is dit jaar ‘De vier elementen’. Van in de prehistorie tot vandaag zijn water, vuur, aarde en lucht altijd zowel vriend als vijand geweest van de mens. We hebben er gebruik van gemaakt, ze in goede banen geleid, ervan genoten en ze bestreden. En dat alles heeft zijn sporen nagelaten in onze landschappen. Anderzijds hebben de vier elementen ook de vormgeving en de inrichting van onze gebouwen beïnvloed en mee de infrastructuur en industriële complexen van onze huidige samenleving bepaald.

De origine van plaatsnamen
Vele dorpen, gemeenten of steden zijn een stuk ouder dan een charter of de bouw van een eerste kerk doet vermoeden. De keuze
voor de oorspronkelijke nederzettingsplaats was vrijwel altijd direct verbonden met één of enkele van de vier elementen. Men vestigde zich langs een rivier, op een verhevenheid die niet kon overstromen of op een plek waar de aarde vruchtbaar was of grondstoffen en bouwmateriaal leverde. Talloze plaatsnamen verraden zo’n oorsprong. Denk maar aan namen met -beek, -dijk, of -ham. Plaatsen die eindigen op -monde, -voorde, -berg, -duin-, -heuvel én op -leeuw wijzen dan weer op een verhevenheid. Meest voorkomend zijn de verwijzingen naar wat de aarde opleverde: namen met -hout, of met achtervoegsels als -lo, -lee, -le of -el berichten over een bos. In namen met -rode is het bos gerooid. Handige weetjes om de ontwikkeling van een landschap te verklaren!

Leerijke wandeling
Voor OMD 2010 trekken we richting Oudenaken en Sint-Laureins-Berchem. In De Molenborre verklaart deskundige Bernard Roobaert eerst verschillende plaatsnamen in onze gemeente aan de hand van de toponymie. Daarna gaan we op pad voor een mooie, groene wandeling van een vijftal kilometer. Tijdens de wandeling wordt in het landschap verwezen naar verschillende oude akkernamen of namen
van straten en gehuchten en leggen we de link tussen landschap en benaming.

14 uur – Toponymie of wat is de link tussen landschappen en namen?
Bernard Roobaert, expert toponymie en dialectologie, legt het verband tussen het landschap en bekende plaatsnamen. Komt de naam Sint-Pieters-Leeuw van Sint-Pieter die zijn leeuw hier aan de leiband liet rondwandelen, of schuilt er een andere verklaring achter?
Afspraak om 14uur aan ‘De Molenborre’ – de Molenborrestraat 34 te Sint-Laureins-Berchem
Duur: 1.30u

16 uur – Speuren naar het verleden
Een groene wandeling door de tweelingdorpen Oudenaken en Sint-Laureins-Berchem brengt u o.a. langs oude relicten van molens. De oude dorpskernen, amper veranderd, laten zien waarom onze voorouders deze plekken uitkozen en hoe ze het landschap benutten voor hun levensbehoeften.
Vertrek om 16uur aan de Molenborrestraat 34 te Sint-Laureins-Berchem
Duur: 1.30u
Afstand: 5km

Meer info: http://openmonumenten.zita.be/vlaams-brabant/sint-pieters-leeuw

Share

%d bloggers liken dit: