HALLE: -In Buizingen zijn maandag rond 8.30 uur twee treinen op elkaar gebotst: een trein die vanuit Leuven naar ‘s Gravenbrakel reed, en een vanuit Quiévrain naar Luik. Dat meldde spoorwegbeheerder Infrabel, die spreekt van “aanzienlijke schade en meerdere gekwetsten”.
Burgemeester Dirk Pieters van Halle: “Alle hulpdiensten zijn ter plaatse. Zwaargewonden worden eerst ter plaatse verzorgd vooraleer ze naar het ziekenhuis worden overgebracht.  Lichtgewonden worden naar een sportcentrum in Buizingen gebracht. Mensen die niet gewond raakten, worden opgevangen in een ander sportcentrum, in de stad Halle

Er wordt momenteel een provinciaal crisiscomité  opgericht.
Het noodnummer voor familieleden: 016/39.80.73

UPDATE: Vermoedelijk 18 dodelijke slachtoffers

Volgens de Vlaams-Brabantse gouverneur Lodewijk De Witte zal het dodental “naar alle waarschijnlijkheid” op 18 blijven staan. Er zouden dus geen lichamen van slachtoffers meer in de verhakkelde wrakken zitten, maar zeker is dat niet. De zoektocht naar slachtoffers is inmiddels stopgezet.

Er zijn ook 80 gewonden geteld. 20 van hen zijn er erg aan toe. De gewonden zijn opgevangen in 14 ziekenhuizen in onder meer Halle, Jette, Tubeke en Anderlecht.

De lichamen van de dodelijke slachtoffers worden overgebracht naar een mortuarium in Neder-over-Heembeek. Sommige lichamen kunnen maar moeilijk geïndentificeerd worden. De nabestaanden van de slachtoffers krijgen psychologische bijstand.

Koning Albert bezocht de plaats van de treinramp in Buizingen.
Koning Albert bezocht de plaats van de treinramp in Buizingen.

UPDATE Di 16/02/10 om 11u20: Treinramp Buizingen: stand van zaken en opvolging.

– De zwarte dozen (tachografen)van de twee treinstellen die maandag betrokken waren bij de treinramp in Buizingen, bij Halle, zijn teruggevonden.

– Het provinciaal crisiscomité is deze morgen bijeengekomen voor een stand van zaken en opvolging van het treinongeval.

– De actuele balans van het treinongeval van gisteren in Buizingen is 18 geborgen lichamen en 171 geregistreerde gewonden. 55 daarvan werden via de medische diensten naar ziekenhuizen gebracht en 116 hebben zich op eigen initiatief in ziekenhuizen gemeld. Van de zwaargewonden zijn er gelukkig voorlopig geen overleden.

– De identificatie van de slachtoffers wordt verdergezet. De identificatie verloopt moeilijk en het zijn de families die in eerste instantie op de hoogte gebracht zullen worden van de identiteit van de slachtoffers.

– De verschillende politiediensten verzamelen momenteel alle elementen die belangrijk kunnen zijn voor het onderzoek. Eens dit achter de rug kunnen de treinstellen ontmanteld worden, de schade hersteld en de sporen vrijgemaakt worden.

– Verschillende diensten geven gepaste psycho-sociale begeleiding aan de verschillende betrokkenen, families van de slachtoffers, reizigers, hulpdiensten.

UPDATE 17/02/10:

– Spoorwegnetbeheerder Infrabel meldt dat er sinds vanmorgen opnieuw treinverkeer mogelijk is in Halle, maar enkel op de lijnen Moeskroen-Schaarbeek en Quévy-Brussel-Nationaal-Luchthaven. Deze laatste lijn is evenwel beperkt tot het station van Schaarbeek. Uitzonderlijk doen de treinen op deze lijnen het station Halle aan.

– Op 1 maart zouden de lijn 96N, die instaat voor het internationale spoorverkeer, en de lijn 94 Brussel-Doornik opnieuw in dienst treden. Drie dagen later, op 4 maart, volgt naar verluidt de lijn 96 Brussel-Bergen.

UPDATE 19/02/10
– De achttien mensen die het leven lieten bij de ramp zijn intussen geïdentificeerd. Het gaat om vier vrouwen en veertien mannen. Het merendeel van de slachtoffers is afkomstig uit Bergen en omstreken. Er is ook één Frans slachtoffer.

Share

%d bloggers liken dit: