logo-open-monumentendagVLAANDEREN / SINT-PIETERS-LEEUW: – ‘Zorg’, dat is het krachtige thema dat op zondag 13 september 2009 als een rode draad doorheen heel Vlaanderen zal lopen, wanneer naar schatting 700 gebouwen hun deuren openzetten.

In Sint-Pieters-Leeuw heeft het thema ‘Zorg’ de gemeente geïnspireerd om maar liefst drie locaties open te stellen: de Sint-Stevensschool aan het Negenmanneke en zowel het WZC Sint-Antonius als het RVT Wilgenhof aan de Rink.

Negenmanneke: zorg voor kinderen
De vrije basisschool Sint-Stevens (www.st-steven.be) bestaat 75 jaar.
2009-09-10-Sint-Stevensschool
In 1934 startte pastoor Vendelmans met het organiseren van klasjes. Hij wou zorg dragen voor de geestelijke ontwikkeling van de jeugd aan het Negenmanneke. Door de grote bevolkingstoename werd de nood aan onderwijs natuurlijk groter. Wat de jeugd van het Negenmanneke allemaal heeft uitgespookt achter de schoolbanken en hoe alles evolueerde, kunt u zien op een leuke tentoonstelling, georganiseerd door de school en de drie auteurs van het Lewenummer Georges Desmeth, Stan Bulté en Eugeen Van Poucke.
U kunt ook nog eens in de klasjes rondlopen en zelfs even in de teletijdmachine teruggaan naar een klasje uit circa 1945.

Fotozoektocht
Vanuit de vrije basisschool Sint-Stevens vertrekt de fotozoektocht. Om ook kinderen zoveel mogelijk te laten deelnemen, wordt de afstand beperkt tot een viertal kilometer. Er is een aangepaste zoektocht en uiteraard ook een specifieke prijzenpot.
Ouders niet getreurd, de eerste drie volwassenen maken aanspraak op een mand vol lekkers uit onze streek!
Opgelet! Tijdens de wandeling doorkruist u een stukje natuurgebied. Breng bij regenweer gepast schoeisel mee!

Feest 75 jaar Sint-Stevens
De heemkundige kring wijdt een speciaal thema nummer van Lewe aan “Sint-Stevensschool Negenmanneke: 75 jaar onderwijs”.

2009-09-10-LEWE-75jaar-sint-stevensschoolDe auteurs van Lewe geven een gedetailleerde beschrijving van het ontstaan van deze school en de evolutie tot op heden.
Maar zeker ook het persoonlijke aspect krijgt hier veel aandacht: de leerlingen, de schoolreizen en uitstapjes, de leerkrachten en directeurs die in die 75 jaar de revue passeerden, … Menig Leeuwenaar heeft zijn spreekwoordelijke broek versleten op de
banken van dit schooltje.
Dit nummer kunt u tijdens OMD aankopen aan de inschrijvingstafel voor de luttele prijs van 5 euro.
(zie ook ons artikel van 11 juli 2009 – KLIK HIER)

De school zorgde ook nog voor extra animatie:
– Om 16 uur optreden van de volksdansgroep Zonnebloem o.l.v. Piet Bulté en met Leona Kerremans, oud-leerkracht – Voor de kinderen zijn er springkastelen. Oude volksspelen zijn er voor jong en oud.
– Uiteraard is er een drankje en hapje voorzien.

Sint-Stevensschool, G. Gibonstraat 1A in Negenmanneke

Bejaardenzorg aan de Rink
In het centrum van de gemeente staat de zorg voor ouderen centraal. het woon- en zorgcentrum (WZC) Sint-Antonius en het rusten verzorgingstehuis (RVT) Wilgenhof openen de deuren voor het grote publiek.
Gemakshalve wordt naar beide instellingen vaak nog als bejaardentehuis verwezen, maar een rondleiding doorheen beidecentra maakt duidelijk dat deze term al lang de lading niet meer dekt.
2009-09-10-RVT_Wilgenhof
Rondleidingen
Start in het WZC Sint-Antonius om 15.00, 16.00 of 17.00 uur.
Start in het RVT Wilgenhof om 14.30, 15.30 of 16.30 uur.
Op beide plaatsen wordt na de rondleiding ook gezorgd voor de innerlijke mens.
2009-09-10-WZC_Sint-Antonius

RVT Wilgenhof, H.Vanhouchestraat 1 te Sint-Pieters-Leeuw
WZC Sint-Antonius Jules Sermonstraat 17 te Sint-Pieters–Leeuw

Share

%d bloggers liken dit: