2008-01-09-vredeseilanden.jpg
Nog altijd lijden 854 miljoen mensen in de wereld honger. 70 procent van hen ‘leeft’ van landbouw. Honger en armoede treffen vooral boeren of landarbeiders: mensen die voedsel produceren. Bent u nog mee
?

Nronga, een dorp op de flanken van de Kilimanjaro in Tanzania. “Melk is de ruggengraat van onze dorpseconomie”, zegt de burgemeester trots. Maar de melkcoöperatie moet opboksen tegen goedkopere producten uit het buitenland. Nog meer import van goedkope Europese melk zou fataal kunnen zijn voor de ontwikkeling van hun bedrijf. En voor het ganse dorp. “Nooit opgeven, dat is ons motto,” vertelt Helen Usiri, de manager van de coöperatie. “Maar neem onze melkhandel weg, en we hebben geen been meer om op te staan.”

Vredeseilanden ondersteunt daarom MVIWATA, de Tanzaniaanse boerenbond die de belangen verdedigt van deze boeren en boerinnen. Op dit moment vechten ze tegen de Economische PartnerschapsAkkoorden (EPA’s), handelsakkoorden tussen de Europese Unie en Afrikaanse regio’s. Als deze akkoorden ondertekend worden, zal Afrika haar markten bijna volledig moeten openstellen voor goedkope landbouwproducten uit Europa. Maar Afrikaanse boeren en boerinnen kunnen niet concurreren tegen de grootschalige en vaak gesubsidieerde Europese landbouw.

Vredeseilanden wil de stem van de Afrikaanse boerenorganisaties tot bij Europese beleidsmakers brengen, en hen doen inzien dat de EPA’s in hun huidige vorm nefast zijn voor de Afrikaanse boeren en boerinnen.

Tegelijk vraagt Vredeseilanden uw steun om duizenden boerenfamilies in Tanzania en elders in het Zuiden aan een rechtvaardig inkomen en een waardig leven te helpen. Op die manier draagt u ook uw steentje bij om één van de millenniumdoelstellingen te behalen. Want tegen 2015 moet honger de wereld uit!

Koop daarom tijdens het weekend van 11, 12 en 13 januari een gadget van één van onze tienduizend Vredeseilandenvrijwilligers. Of doe een gift op rekening 000-0000052-52 van Vredeseilanden. V anaf 30 euro ontvangt u automatisch een fiscaal attest voor aftrek van uw belastingen. www.vredeseilanden.be

2008-01-09-vredeseilanden-2.jpg

In Sint-Pieters-Leeuw staan er vrijwilligers bij:

* Colruyt Sint-Pieters-Leeuw Bergensesteenweg , 1600 Sint-Pieters-Leeuw
* Carrefour Sint Pieters Leeuw Steenweg op Bergen , 1600 St Pieters Leeuw
* Proxy Vlezenbeek II Postweg , 1602 Vlezenbeek
%d bloggers liken dit: