poster_campagne_2007-11_01_thumb.jpg
Sint-Pieters-Leeuw / Vlaams-Brabant: – In de feestmaand december houden de Vlaams-Brabantse politiediensten controles op rijden onder invloed. Wie tijdens nieuwjaarsnacht de bloemetjes wil buitenzetten, kiest die nacht voor het goedkope en veilige busvervoer.
 
Verkeercontroles
De politiediensten houden in december provinciaal gecoördineerde acties op rijden onder invloed. De acties gebeuren op vraag van provinciegouverneur Lodewijk De Witte en passen in de campagne “BOB in Vlaams-Brabant”. De actie loopt parallel met de nationale campagne “Kies een BOB en het is feest”. 
De campagne “BOB in Vlaams-Brabant” moet het aantal verkeersongevallen, veroorzaakt door bestuurders die rijden onder invloed van alcohol, bepaalde geneesmiddelen of drugs, doen afnemen. De campagne is een onderdeel van het Provinciaal actieplan tegen dronkenschap aan het stuur. Veel ongevallen worden immers veroorzaakt door dronken chauffeurs, vooral in de weekendnachten.
 
Veilig busvervoer in de oudejaarsnacht
De provincie Vlaams-Brabant biedt op oudejaarsavond (31 december 2007) veilig én alternatief vervoer aan met de campagne “Ligt de roes op de loer, denk aan veilig vervoer”. Wie wil feestvieren, kan gebruikmaken van 30 busverbindingen onderhouden door De Lijn Vlaams-Brabant of van het lokaal vervoer dat in veertien gemeenten van Vlaams-Brabant wordt aangeboden.

Meer info over het busaanbod op www.delijn.be.

Resultaten controles oktober 2007: 3,4 % van de gecontroleerden blaast positief
In oktober 2007 verrichtten de politiediensten in de provincie Vlaams-Brabant gedurende 58 uren gerichte controles op rijden onder invloed. De politiediensten lieten 934 chauffeurs blazen om na te gaan of er sprake was van strafbare alcoholintoxicatie, dat wil zeggen controleren of er meer dan 0,22 mg alcohol per liter uitgeademde alveolaire lucht wordt vastgesteld. Voor 32 chauffeurs was sprake van strafbare alcoholintoxicatie, wat overeenkomt met 3,4 % van het totaal aantal gecontroleerde personen.
De controles vonden plaats in de politiezones Sint-Pieters-Leeuw, Tarl (Ternat, Affligem, Roosdaal, Liedekerke), Lubbeek, WOKRA (Wezembeek-Oppem, Kraainem), Tienen-Hoegaarden en in de politiezone AMOW (Asse, Merchtem, Opwijk, Wemmel). Vier chauffeurs moesten hun rijbewijs onmiddellijk inleveren.
Ook de gordeldracht werd gecontroleerd. De politiefunctionarissen schreven 64 boetes (onmiddellijke inningen) en 3 processen-verbaal uit voor chauffeurs of inzittenden die geen gordel droegen op het moment van de controle.

%d