SINT-PIETERS-LEEUW: – Glas-in-loodramen kent iedereen wel van in de kerken. Het gaat dan meestal om Bijbelse taferelen en afbeeldingen van heiligen. Maar met de glas-in-loodtechniek kan je uiteraard heel andere voorstellingen maken.
Zondag 10 september 2023 krijg je in het kader van de jaarlijkse ‘open monumentendag’ de kans om moderne glasramen te ontdekken. Eentje daarvan vind je ook terug in een kerk. In de Sint-Lutgardiskerk in Zuun is een hele zijmuur uitgevoerd als indrukwekkend wandvullend glasraam! Door het invallend licht verandert de sfeer telkens opnieuw. Dit is bovendien geen glas-in-lood, maar glas-in-beton. Ook daardoor is dit werk van Jacques Loire uniek.

Ook in het Colomapark zijn diverse glasramen te bewonderen in en rond de rozentoren. Wist je dat hier glasramen staan die zijn gemaakt door atelier Springael? Hij geeft hier daags voordien een workshop om je eigen glas-in-loodraam te maken. Rozen zien we ook terug in de kapel van het kasteel van Gaasbeek. Net over de Leeuwse gemeentegrens kan je hier het glasraam bewonderen van de hand van de bekende jonge kunstenaar Ben Sledsens.

Alle locaties zijn vrij te bezoeken tussen 13 en 17 uur. Plannetje met locaties en route te verkrijgen in de Sint-Lutgardiskerk van Zuun of het Colomakasteel.

%d bloggers liken dit: