VLEZENBEEK: – Het domein Groenenberg in Sint-Pieters-Leeuw was de voorbije drie maanden het decor voor een magische winterwandeling rond Harry Potter. Maar volgens Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir is het evenement niet voor herhaling vatbaar op die plek. De schade aan de natuur en de impact op de omgeving is te groot.
Het evenement is begin november gestart en loopt volgende week ten einde. Bezoekers laten zich via een avondwandeling met klank en licht helemaal onderdompelen in de Zweinstein- en Harry Potter-sfeer. Inmiddels hebben ongeveer honderdduizend mensen het park bezocht.
Bos werd beschadigd
De gemeente Sint-Pieters-Leeuw kreeg verschillende klachten van buurtbewoners, bevestigt burgemeester Jan Desmeth: “Drie maanden lang muziek en licht in het bos, lawaai van bezoekers. Het Agentschap Natuur en Bos heeft dat wat onderschat. Bij de aanleg van het wandelparcours werd ook de natuur beschadigd. We zijn er dus mee eens dat we zulke grote evenementen liever niet meer aan het kasteel Groenberg zien. het evenement was te invasief.”
De minister heeft donderdag laten weten dat de organisator van het evenement te weinig rekening heeft gehouden met de natuur in het park. Daardoor is het draagvlak bij omwonenden en het lokale bestuur verdwenen. Demir wil de activiteit niet onmiddellijk stopzetten, maar vindt wel dat het “niet voor herhaling vatbaar” is.
Aan het Agentschap Natuur en Bos heeft de minister de opdracht gegeven om “samenwerkingen met de betrokken organisator te weren en gelijkaardige initiatieven beter te screenen in de toekomst”.
zwartwerkers betrapt
“Maar het ergste was dat de organisatie ook een loopje nam met de sociale regels. Bij een controle betrapten we werklozen en illegalen die in het zwart aan het werk waren. Fraai is dat allemaal niet”, zegt burgemeester Desmeth. “Toch willen we het kind met het badwater niet weggooien. Kleinschaligere evenementen die minder lang duren, moeten wél nog kunnen in Groenenberg.”
Internationaal event
Het Harry Potterbelevenisparcours in Sint-Pieters-Leeuw was een primeur voor het Europese vasteland. Eerder bouwde film-en tv-producent Warner Bross al een gelijkaardig parcours in Engeland en de Verenigde Staten. Maar de organisatie in België liep niet zo vlot. Behalve buurtbewoners lieten ook bezoekers van het evenement hun ongenoegen blijken. Eind december moest het park verschillende dagen sluiten na technische problemen en de felle wind. Maar de inkomtickets werden niet terugbetaald. De bezoekers kregen een voucher waarmee ze op een ander moment konden langskomen.
Schriftelijke vragen in het Vlaams-Parlement over het event:
17/01/2023: Hoeveel betaalt de organisator van het evenement aan Natuurinvest of een andere instelling van de Vlaamse overheid om het park te kunnen gebruiken?
Minister Zuhal Demir: “De huurprijs bestaat uit een vaste vergoeding van 50.000 euro en een variabele vergoeding tot 0,75 euro per bezoeker. Voor standaard evenementen zijn de huurprijzen terug te vinden op de website http://www.natuurlocaties.be. Vanuit Natuurinvest is een personeelslid verantwoordelijk voor de contacten met de organisator en de opmaak en opvolging van het contract. Hiervoor is 2/5 VTE voorzien gedurende 7 maanden, kostprijs +/- 26.000 euro. De impact op het overige personeel is momenteel beperkt en sluit aan bij hun normale opdrachten.”
bron: https://docs.vlaamsparlement.be/pfile?id=1905419
10/01/2023: Zijn er andere locaties in Vlaanderen onderzocht die beter in aanmerking komen voor dergelijke events en waar de impact op natuur en milieu veel minder is?
Minister Zuhal Demir: “De organisator deed ook aanvragen voor andere domeinen. In de andere domeinen kon geen toelating gegeven worden voor dit evenement omdat er daar een impact zou zijn op de natuur. Domein Groenenberg werd als enige aangevraagde locatie weerhouden. In dit domein is volgens het natuurbeheerplan de natuur minder kwetsbaar en ligt juist de ambitie voor natuurbeleving erg hoog.”
bron: https://docs.vlaamsparlement.be/pfile?id=1903370
23/12/2022: Welke garanties of waarborgen werden afgesproken met de organisator omtrent de staat van het domein na het evenement?
Minister Zuhal Demir: “Met de organisator werd afgesproken dat alle beschadigingen aan het domein op kosten van de organiserende partij worden hersteld, volgens de criteria die Natuur en Bos daarvoor oplegt. Tijdens de opbouw waren een aantal rijsporen gemaakt langs de paden in het park. Deze werden op vraag van Natuur en Bos reeds hersteld. Behalve rijsporen en grasstroken die opnieuw ingezaaid moeten worden, verwachten de beheerders van het park geen significante schade ten gevolge van het evenement.”
bron: https://docs.vlaamsparlement.be/pfile?id=1897005