SINT-PIETERS-LEEUW: – Het gemeentebestuur investeert in een renovatie van het gemeentehuis door de oude technieken van bouwjaar 1974 te moderniseren en het hele gebouw beter te isoleren. Tevens wordt de lokettenzaal vernieuwd.

Olivier Huygens, schepen van gebouwen: “Deze volledig verouderde technieken verbruiken 270.000 kWh per jaar. Na de renovatie zal dit 70.000 kWh per jaar zijn. Een besparing van 75 % of al snel 360.000 euro per bestuursperiode aan de huidige energieprijzen. Het nieuwe gemeentehuis zal geen aardgas meer verbruiken maar gebruik maken van twee warmtepompen. Een beslissing, die reeds bij het uitschrijven van de opdracht in 2020 werd genomen.

Brahim Harfaoui, schepen van milieu: “In de strijd tegen de klimaatopwarming is het duurzaam renoveren van ons patrimonium een belangrijke schakel. Daarom is het een belangrijke stap dat de gemeenteraad het bestek heeft goedgekeurd voor een grondige energetische renovatie van onze technische installaties in het gemeentehuis zoals de verwarming en zonnepanelen.”

Verbouwingen vanaf vermoedelijk april 2023
Van deze gelegenheid wordt ook gebruik gemaakt om een betere scheiding tussen publieke en private zones te bekomen en de lokettenzaal te moderniseren, zodat inwoners er een betere dienstverlening kunnen genieten.

Olivier Huygens, schepen van gebouwen:” Na de verbouwingen zal de publiekelijke ingang zijn waar nu de trappenhal is. de lokettenzaal zal 8 zit en staan loketten bevatten evenals 3 gespreksruimtes. De huidige ingang van de lokettenzaal wordt de uitgang. Op het eerste verdiep komen 3 kleine vergaderruimten bij.”

Oud gemeentehuis (voormalige bib) wordt tijdelijk de lokettenzaal tijdens de werken aan gemeentehuis.
Tijdens de werken zal het personeel elders tewerk gesteld worden, waardoor de dienstverlening voor de inwoners eveneens tijdelijk van locatie wijzigt. De inwoners zullen gedurende de werken opnieuw terecht kunnen in het oude gemeentehuis, dat de afgelopen decennia dienst deed als bibliotheek, tot de bibliotheek in juni 2022 verhuisde naar landhuis de Viron.

Jan Desmeth, burgemeester: ” De werken zullen vermoedelijk rond april 2023 beginnen en een jaar duren. De oude bibliotheek gaan we tijdelijk inrichten als lokettenzaal met 3 ruimtes waar alle burgerlijke activiteiten kunnen doorgaan.
Een deel van het personeel zal ook tijdens de werken verhuizen naar het 2de en 3de verdiep van het Colomakasteel en naar de Brabantsepoort. De activiteiten die normaal plaats hebben in de raadzaal zoals de gemeenteraad zullen plaatsvinden op de Roozezolder van het Colomakasteel.”

%d bloggers liken dit: