HALLE: – De digitalisatie van onze samenleving is een feit. 90 procent van de gezinnen in België heeft toegang tot internet. Maar wat met die overige 10 procent? In de expo ‘Delete digitale uitsluiting’ ontdek je verhalen van digitale vooruitgang én uitsluiting.

Herwig Smeets, schepen van Welzijn,  OCMW en sociale zaken : “Samen met burgemeester Marc Snoeck van Halle de expo ‘digitale uitsluiting’ geopend.
De “Cloud” met al waar het voor staat en de ladder die je moet beklimmen om erop te kunnen meesurfen… aldus Kunstenares Florina Haesaerts.
Sint-Pieters-Leeuw heeft reeds initiatieven lopen om dit digitale onrecht de wereld uit te helpen en we zullen hierop uiteraard verder inzetten. Want vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken.”

Zonder computer en internet is het steeds moeilijker om je weg te vinden’, zegt Florina (62) uit Halle. Zij maakte een van de kunstwerken die vanaf vandaag te zien zijn op de tentoonstelling ‘Delete digitale uitsluiting’. De expo toont hoe door de snelle digitalisering heel wat mensen uit de boot dreigen te vallen.
Een wolk en een ladder staan centraal in het kunstwerk dat Florina maakte. ‘Tijdens de gesprekken over digitalisering met de mensen van Open Armen hadden we het onder andere over de cloud. Dat is een term die ik niet kende. De eerste trede van mijn ladder ontbreekt, want ik heb mijn start gemist. En er zijn nog veel treden of hindernissen die ik moet overwinnen.’
In haar wolk prikte Florina al de digitale begrippen die ze wil leren kennen. Enkele kennissen proberen haar daarbij te helpen. ‘Ik heb intussen een e-mailadres, maar ik weet nog niet goed hoe het werkt. Soms durf ik ook geen hulp te vragen, want ik wil niemand tot last zijn. Het gaat allemaal zo snel en er komen steeds maar nieuwe dingen bij. Dat maakt me wel angstig. Ik ben bang dat ik belangrijke informatie zal missen.’

Delete digitale uitsluiting is het resultaat van samenwerking tussen Open Armen en een hele reeks partners uit de regio. Mensen in armoede vertellen er hun verhaal aan de hand van kunstwerken.
De expo opent in het weekend van 17 oktober, de Werelddag van het verzet tegen Armoede. Je vindt de tentoonstelling in het gebouw van Stek, Brusselsesteenweg 152, 1500 Halle.
Openingsuren:
ZA 16/10 11:00 – 16:00 uur
ZO 17/10 van 10:00 – 16:00 uur
DO 21/10 van 10:00 – 16:00 uur
ZA 23/10 van 10:00 – 16:00 uur

%d bloggers liken dit: