VLEZENBEEK: – Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts trekt extra geld uit voor ziekenhuisscholen in Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen. dit maaktte hij vanmorgen bekend in revalidatieziekenhuis Inkendaal in Vlezenbeek.
Revalidatieziekenhuis Inkendaal is niet enkel gekend door haar revalidatietrajecten, maar ook omwille van haar ziekenhuisschool (voor buitengewoon basisonderwijs type 5) waar dagelijks meer dan 80 kinderen schoollopen. Sinds 1986 is de school ingebed in de partiële daghospitalisatie, waar kinderen geïntegreerde medische zorg, revalidatie en onderwijs krijgen in revalidatieklassen. Het schoolteam heeft in al die jaren een grote expertise en een goede reputatie opgebouwd op het vlak van onderwijs op maat.

Ziekenhuisschool Inkendaal start op 1 september 2021 met een nieuwe vestigingsplaats in UZ Brussel. De leerkrachten van ziekenhuisschool Inkendaal zullen er vanaf dit schooljaar ook het onderwijsaanbod verzorgen voor zieke en gehospitaliseerde kinderen van 2,5 tot en met 12 jaar in UZ Brussel, meer bepaald op de diensten pediatrie, dagziekenhuis, kinderoncologie en intensieve geneeskunde voor kinderen. De basisschool Inkendaal biedt op deze manier een aanvulling op het reeds bestaande onderwijs georganiseerd door Cardijnschool-Inkendaal voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar in UZ Brussel.

Het voorbije schooljaar werden er gesprekken gevoerd tussen ziekenhuizen Inkendaal en UZ Brussel om met leerkrachten van ziekenhuisschool Inkendaal onderwijs op te starten op de campus van UZ Brussel. Een aanvraagdossier werd ingediend bij het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, dat hiervoor zijn goedkeuring gaf in juli 2021.

Naast een uitbreiding voor Inkendaal, maakte de minister ook middelen vrij voor nieuwe vestigingsplaatsen voor ziekenhuisscholen in het AZ Delta in Roeselare en het Jan Yperman-ziekenhuis in Ieper. De minister onderstreept zo het belang van onderwijs voor kinderen en jongeren die langdurig verblijven in een ziekenhuis, een preventorium of een andere residentiële setting. Dankzij onderwijs op maat in een ziekenhuisschool krijgen de kinderen maximale ontwikkelings- en leerkansen en hebben ze een goed toekomstperspectief voor hun verdere schoolloopbaan.

Koen Bellemans, directeur ziekenhuisschool Inkendaal: “We zijn tevreden dat minister Weyts op deze manier tegemoet komt aan het recht op onderwijs voor elk kind. Vanuit ziekenhuisschool Inkendaal zijn we fier op de mooie samenwerking met UZ Brussel, waarbij we vanuit onze expertise als ziekenhuisschool bijdragen aan het onderwijsaanbod in UZ Brussel. Naar aanleiding van de investering in ziekenhuisonderwijs, bracht minister Weyts vandaag een bezoek aan onze ziekenhuisschool. Hij maakte kennis met onze geïntegreerde werking binnen het revalidatieziekenhuis. Tegelijkertijd maakten we van de ontmoeting gebruik om in dialoog te gaan met de minister over onze toekomstplannen en noden.”

In de ziekenhuisscholen gebeuren fantastische dingen”, zegt Weyts. “De leerkrachten van de ziekenhuisschool zorgen ervoor dat zieke kinderen zich niet ook nog eens zorgen maken dat ze achterop zullen raken op school. Het helpt ook om de band met het normale leven warm te houden. We hebben in Vlaanderen afstandsonderwijs via Bednet, er is tijdelijk onderwijs aan huis, maar we breiden ook het aanbod uit voor de kinderen die in het ziekenhuis moeten blijven.”

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder