HALLE-VILVOORDE: – Tijdens de Algemene Vergadering van het Toekomstforum Halle-Vilvoorde op 23 juni 2021 beslisten de 35 burgemeesters van Halle-Vilvoorde om aan de Vlaamse Regering een jaarlijkse subsidie van 4 miljoen euro te vragen. Zo kan er voldoende ‘Vervoer Op Maat’ worden aangeboden op het moment dat het nieuwe vervoersplan van vervoersmaatschappij De Lijn van start gaat.

‘Vervoer op maat’ vormt de onderste vervoerslaag van het openbaar vervoersmodel in het kader van de ‘basisbereikbaarheid’. Deze vervoerslaag moet zorgen voor een efficiënte invulling van de lokale vervoersvragen. Met deze eis vragen de burgemeesters van de centrumregio Halle-Vilvoorde niet meer of minder dan hetgeen voorzien wordt voor gelijkaardige vervoersregio’s.

Uitdagingen zijn even groot
Op heden voorziet de Vlaamse Regering slechts 640.000 euro per jaar (2024) of 927 euro per jaar/per duizend inwoners. De burgemeesters zijn van oordeel dat de uitdagingen in de Vlaamse Rand – denk maar aan de werken van de Ring – minstens even groot zijn als in bijvoorbeeld de streek rond Gent of Leuven. Voor de streek rond Gent voorziet men een jaarlijkse bijdragen van 5.047 euro per jaar/per duizend inwoners. Voor de streek van Leuven is dit 4.258 euro per jaar/per duizend inwoners.

Lokale mobiliteitsvraagstukken
Voorzitter themawerkgroep Mobiliteit, Burgemeester Sint-Pieters-Leeuw, Jan Desmeth: “Toekomstforum vraagt niet om de bedragen van andere vervoersregio’s te verlagen, maar wel om de ‘historische’ fout in de subsidiëring van het Vervoer op Maat van onze regio recht te zetten. Conform een behoeftenstudie van de vervoerregioraad Vlaamse Rand is een toevoeging van minimum 3,3 miljoen euro extra VOM-middelen noodzakelijk om tegemoet te kunnen komen aan de lokale mobiliteitsvragen.

Bovendien wordt de Vlaamse Rand geconfronteerd met specifieke uitdagingen. Zo krijgt de Vlaamse Rand – samen met Antwerpen – het meeste verkeer te verwerken en binnenkort zal ook de impact van de grote infrastructuurwerken aan de Ring 0 moeten opvangen worden.

%d bloggers liken dit: