SINT-PIETERS-LEEUW: -In Sint-Pieters-Leeuw wordt een gemeentelijke rampenfase afgekondigd naar aanleiding van de brand in de industriegebouwen in de Eugène Ghijsstraat van gisterenavond 21u45 met asbestgevaar. Er werd opgeschaald naar de gemeentelijke fase omdat dit ervoor zorgt dat er op een efficiënte en snelle manier middelen kunnen worden ingezet. Ook de verschillende partners staan rechtstreeks in contact en blijven de situatie ter plaatse op de voet opvolgen.
Omwille van asbestgevaar worden er enkele maatregelen getroffen. Omwonenden worden verzocht om thuis te blijven, maar moeten ramen en deuren gesloten houden en dit in een straal van 500 meter rond de brand.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Preventieve evacuatie scholen en kinderopvanginitiatieven
De 2 scholen (de Sint-Stevensschool en De Groene Parel) en de kinderopvanginitiatieven (De Speelboot en De Kinderdroom ) in de nabije omgeving liggen net buiten de perimeter maar worden wel geëvacueerd, dit omwille van het feit dat zij anders hun lokalen niet voldoende kunnen verluchten n.a.v. de coronamaatregelen. De ouders van de aanwezige kinderen worden verwittigd en gevraagd om hun kind zo snel mogelijk, en dit voor 10.15 uur, op te halen. Na 10.15 uur worden de kinderen die niet werden opgehaald en begeleiders overgebracht naar enkele evacuatiecentra. De leerlingen van De Groene Parel gaan te voet naar het Zonnig Leven. De leerlingen van de Sint-Stevensschool worden met verschillende bussen geëvacueerd naar sporthal AJ Braillard in Ruisbroek. De Baby’s en peuters van de Speelboot en de Wensdroom zullen worden overgebracht naar lokaal dienstencentrum Meander.

Op dit moment voert de brandweer metingen uit om de luchtkwaliteit te controleren. De resultaten van de metingen zullen later worden gecommuniceerd.

UPDATE 10U30: – Sint-Stevensschool Negenmanneke START EVACUATIE
Beste ouder, Binnen 10 minuten start de evacuatie naar de sporthal van Ruisbroek. De kinderen worden klas per klas met de bus vervoerd. De leerlingen van het zesde zullen als eerste vertrekken. U dient uw kind(eren) daar te komen afhalen.”
– Leerlingen De Groene Parel worden naar Zonnig Lezven gebracht.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Op een uur tijd waren de scholen geëvacueerd.
Jan Delcour, beleidsmedewerker van de Sint-Stevensschool:“We hebben meteen alle ouders opgebeld en zo’n zeventig procent is hun kinderen meteen komen ophalen. De gemeente had inmiddels bussen gevorderd om de rest van de kinderen naar de sporthal in Ruisbroek te brengen. Per klas was er een rit om de klasbubbels uit elkaar te houden. Er was nooit paniek, ook niet bij de kinderen. We hebben hen goed uitgelegd waarom ze even weg moesten uit de school.”

Update 11u45: – De brandweer heeft reeds op verschillende plaatsen metingen gedaan naar gevaarlijke stoffen. De resultaten van deze metingen zijn goed, er werden geen gevaarlijke stoffen gevonden.
Indien omwonenden toch asbestschilfers in hun tuin of op hun eigendom vinden, raden we aan om deze niet aan te raken en dit te melden bij de communicatiedienst van de gemeente.
Melden gevonden asbest: communiatie@sint-pieters-leeuw.be of 02 371 63 02.
Deze asbestschilfers worden – in opdracht van de gemeente – door een gespecialiseerde firma opgehaald. Deze firma zal eveneens de straten in de buurt afschuimen om eventuele asbestschilfers deskundig te verwijderen.
Kleine tip: een korte blootstelling aan asbestdeeltjes vormt geen gevaar voor de gezondheid. Belangrijk is om de brokstukken op korte termijn, professioneel, te laten verwijderen.

UPDATE 13U30: – De brandweer bevestigt dat de situatie veilig is. Ramen en deuren mogen opnieuw worden opengezet om te verluchten.
Er wordt nog steeds aandacht gevraagd voor asbestschilfers die in de omgeving kunnen liggen. Het openbaar domein wordt op dit moment schoongemaakt door het gespecialiseerd bedrijf Recon.

De E. Ghijsstraat blijft afgesloten van aan de Bergensesteenweg tot aan de site. Andere straten werden opnieuw opengesteld.

Update 15u30: – De burgemeester heeft net de gemeentelijke fase opgeheven
In de loop van volgende week zal de firma De Meuter op een veilige manier het asbest sorteren en afvoeren.
Indien omwonenden asbestschilfers in hun tuin of op hun eigendom vinden, raden we aan om deze niet aan te raken en dit te melden bij de communicatiedienst van de gemeente. Het melden van gevonden asbest kan vandaag en morgen (zaterdag 27/2 tot 16u) via communicatie@sint-pieters-leeuw.be of 02 371 63 02.
Deze asbestschilfers worden – in opdracht van de gemeente – door een gespecialiseerde firma opgehaald. Deze ophaling gebeurt zowel vandaag als morgen.
Het gemeentebestuur dankt alle partners en hulpdiensten voor hun harde werk.”

%d bloggers liken dit: