VLEZENBEEK: – Revalidatieziekenhuis Inkendaal installeert ‘babbelboxen’ als extra ontmoetingsplek.


In een ziekenhuis verblijven is geen alledaags gebeuren. In tijden van een pandemie is het zelfs allesbehalve evident. De tweede coronagolf had belangrijke gevolgen voor Inkendaal en haar revalidanten, die te maken kregen met kamerisolatie, quarantaine en een beperking van bezoekmomenten. Ook nu blijven de beperkingen voor bezoek gelden.
Inkendaal tekende daarom graag in op een project van de Koning Boudewijnstichting en ging zo op zoek naar een manier waarop revalidanten coronaveilig, aangenaam en discreet hun naasten kunnen ontmoeten. Die zoektocht resulteerde in de installatie van drie mooie “babbelboxen”.

Bezoek in tijden van corona
Sinds de eerste coronagolf is de bezoekregeling in Inkendaal onderhevig aan de evolutie van de interne en externe coronacijfers en de eventuele richtlijnen van de overheid. Bezoek op de kamers van volwassen patiënten is vervangen door strikt georganiseerde bezoekmomenten met 1 vaste geregistreerde bezoeker.
Bij het uitwerken van de bezoekregeling hield de directie van het ziekenhuis een zo goed mogelijk evenwicht tussen patiëntveiligheid en warmmenselijkheid voor ogen, vanuit het bewustzijn dat beperkingen op het vlak van bezoek gevolgen hebben op emotioneel vlak.
Naast de algemene bezoekmomenten in grote ruimten, wilde het ziekenhuis ook extra bezoek mogelijk maken in een aangenamere en iets discretere setting . Na een interne brainstorm, werd contact opgenomen met standenbouwers en werd samen creatief vorm gegeven aan de ‘babbelbox’.

Babbelboxen als extra ontmoetingsplek
Met dank aan de gulle sponsoring van o.a. de Koning Boudewijnstichting en het harde werk van velen achter de schermen waren de babbelboxen klaar vóór Kerstmis en kwam er een eerste extra aanbod in de eindejaarsperiode. Het experiment werd duidelijk gesmaakt.
Prioritair werden de babbelboxen tijdens het eindejaar ingezet voor revalidanten in isolatie of quarantaine, die daardoor geen bezoek konden ontvangen.

De drie boxen zijn ingericht met de natuur als thema. In de centrale patio zijn zo de ‘Duinbox’ en de ‘Hallerbox’ (met de boshyacinten als decor) terug te vinden. De ‘Dennenbox’ kreeg een plek op de triage-eenheid.
Bezoekers boeken via een digitaal reservatiesysteem een tijdsslot in één van de drie boxen. Daarnaast blijven ook bezoekmomenten per dienst in centrale ruimten tijdens het weekend overeind. De nieuwe bezoekregeling gaat in vanaf volgende week.

Karolien Pennewaert, Communicatieverantwoordelijke Revalidatieziekenhuis Inkendaal: “Om het bezoek in goede banen te leiden, kan het ziekenhuis op haar eigen medewerkers rekenen en op een team geëngageerde vrijwilligers.
De constructie laat ons veel flexibiliteit toe, waardoor we de boxen op termijn niet alleen anders kunnen inrichten, maar ook vlot kunnen verplaatsen of met mekaar verbinden.
De tussenschermen die nu zo noodzakelijk zijn, kunnen makkelijk verwijderd worden waardoor de boxen voor allerlei toepassingen kunnen worden ingezet. Er is en standaard audiosysteem aanwezig en digitale toepassingen zijn tevens mogelijk.
Wij hopen op deze manier voor extra warmte en welzijn te zorgen voor onze revalidanten.”

Written by nieuwssite

Onafhankelijke nieuwssite met nieuws uit Sint-Pieters-Leeuw en zijn deelgemeenten.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: