2017-03-26_Lichtstoet_carnaval_Halle (75)HALLE / REGIO: – Er wordt ook in 2021 geen carnaval gevierd in Halle. Dat beslisten organisator Halattraction en het stadsbestuur van Halle.
Door de stagnerende coronacijfers lijkt het voor de organisatoren onmogelijk om een volwaardig carnavalsfeest te organiseren in maart 2021.

Halattraction-voorzitter Jos Appelmans en burgemeester Marc Snoeck kondigen op een druk bijgewoonde persconferentie aan dat carnaval 2020 niet doorgaat. Duizenden carnavalisten volgen vol ongeloof en met tranen in de ogen de livestreaming van de persconferentie. Maar vrij snel werd iedereen duidelijk dat deze beslissing, hoe zwaar ook, de enige juiste was.

We waren echter nog hoopvol en geloofden dat, mits een kleine lockdowninspanning, de pandemie snel weer het land uit zou zijn. Intussen weten we beter. Iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving die positief testte en/of ziek werd. Nooit eerder was corona zo nabij dan de voorbije weken.

Maar de werkwoorden ‘stilstaan’ en ‘afwachten’ staan niet in het woordenboek van Halattraction. Toen de eerste lockdown erop zat, organiseerde Halattraction meteen een coronaveilige vergadering met alle voorzitters van de carnavalsgroepen en het prinsenpaar Z.Z. Nico I en H.Z. Katleen I. Halattraction wilde voornamelijk horen hoe het gesteld is met carnavalsgroepen. Zij zijn namelijk het kloppend hart van carnaval Halle.
Dat het voor de groepen niet eenvoudig is om het hoofd boven water te houden, spreekt voor zich. Vaste kosten, zoals de huur van een hangaar, lopen onverminderd door en moeten tijdig betaald worden. Gelukkig zijn carnavalisten doorgaans vindingrijk en gooien ze al hun creativiteit in de strijd om het financiële plaatje rond te krijgen. Bovendien is het geen sinecure om een alternatieve actie op het getouw te zetten conform de geldende coronamaatregelen. Gelukkig heeft ook de stad in het coronaherstelplan ruime aandacht voor de verenigingen en de carnavalsgroepen in het bijzonder. Zo wordt de subsidiepot met 25% verhoogd en wordt er door de stad een loods gehuurd wat carnavalsverenigingen hun char tijdelijk in kunnen onderbrengen.

Eén ding werd duidelijk na afloop van die eerste vergadering: de Halse groepen willen hun carnaval vieren zoals dat al meer dan 100 jaar gebeurt: met halfvasten. Een alternatief carnavalsfeest met Pasen, tijdens de zomer of het najaar, zal immers nooit dezelfde sfeer uitademen als met halfvasten. Ook de vele inspanningen die de groepen reeds leverden voor hun char of kostuums, kunnen enkel beloond worden met een volwaardig carnavalsfeest vol pracht en praal tijdens het vertrouwde halfvastenweekend, aldus de carnavalsgemeenschap.

Met die conclusies in het achterhoofd evalueert Halattraction al wekenlang de coronacijfers. Die zijn soms hoopgevend net zoals de berichten over de eerste coronavaccins. Maar de daling van het aantal coronabesmettingen en de ziekenhuisopnames lijkt te stagneren. Dat voorspelt dus weinig goeds voor het voorjaar. Het ziet er dus naar uit dat de veiligheidsmaatregelen nog een tijdje van kracht zullen blijven. Maar als er geen zorgeloze en volwaardige carnaval kan georganiseerd worden zoals Halle dat gewoon is, zit er niets anders op dan te wachten tot 2022.

Het is met een krop in de keel dat Halattraction en de stad deze mededeling andermaal de wereld insturen. We beseffen dat deze boodschap opnieuw zeer hard zal aankomen bij iedereen met een hart voor carnaval. Maar omwille van de veiligheid tellen we noodgedwongen af naar 26, 27 en 28 maart 2022.

%d bloggers liken dit: