image002PAJOTTENLAND: deze week werd het startschot gegeven voor een gsm-inzamelactie en een crowdfunding ‘klimaatbossenfonds’. Hiermee organiseert het strategisch project Opgewekt Pajottenland* gelijktijdig twee acties om centen in te zamelen voor meer bos in het Pajottenland. De actie werd niet voor niets gelanceerd tijdens de Week van het Bos.

1 gsm = 1 boom
Wereldwijd wordt slechts 1 procent van alle gsm’s gerecycleerd, terwijl deze barstensvol kostbare metalen zitten. Uit 1 ton gsm’s kan je 340 gram goud halen, uit 1 ton gouderts slechts 5 gram puur goud. De metalen uit onze mobieltjes zijn vaak conflictgrondstoffen. Metalen waarover smerige oorlogen gevoerd worden. Klassieke mijnbouw is ook oneindig veel schadelijker voor mens en milieu dan urban mining waarbij de grondstoffen uit bestaande producten, zoals oude gsm’s, gehaald worden. In gsm’s zitten ook talloze gevaarlijke afvalstoffen waardoor het elektronisch afval is.

De gsm-inzamelactie kadert binnen het thema klimaatbossen van het strategisch project Opgewekt Pajottenland. Bossen spelen als opslagplaats van koolstof namelijk een belangrijke rol in de strijd tegen klimaatopwarming en voorkomen bovendien erosie en woestijnvorming. We zetten in op bosbehoud, -herstel en -uitbreiding. Met meer bos creëren we een energiek Pajots landschap”, vertelt Carolien Ruebens, projectcoördinator.

Voor de actie slaan we de handen in elkaar met Natuurpunt. Met de inzameling brengen we zoveel mogelijk gsm’s in het correcte afvalcircuit. De opbrengst investeren we in meer bos. Het principe is simpel: één werkende gsm voor één boom of vier niet-werkende gsm’s voor één boom. We lanceren de actie op 1 november 2020 en sluiten die af op 1 februari 2021. Hoeveel bomen er effectief bijkomen in het Pajottenland, maken we bekend in het voorjaar van volgend jaar. Hoe meer gsm’s we verzamelen, hoe meer bomen in ons Pajottenland! De aanplanting, georganiseerd door Natuurpunt, voorzien we eind november 2021.

In totaal worden, verspreid over de regio, zestig inzamelboxen geplaatst. Zowel in gemeentehuizen, bibliotheken, culturele centra, scholen als bedrijven kun je je oude gsm, laptop of smartphone deponeren. De volledige lijst met inzamelpunten vind je vanaf eind oktober op www.pajot-zenne.be/opgewektpajottenland

Klimaatbossenfonds
Een tweede actie waar het project Opgewekt Pajottenland aan deelneemt, is het klimaatbossenfonds van Bos+. Samen met het Steunpunt Bos stimuleren we de Pajotten, zowel particulieren als bedrijven, om mee te investeren in meer bos. Voor het bedrag van 4 euro maak je onze regio al een boompje rijker. We zetten in op bosbehoud, -beheer, -herstel en -uitbreiding, in eerste instantie bij bestaande en potentiële bosclusters. We gaan actief op zoek naar plaatsen om te bebossen met hoofdzakelijk inheemse boomsoorten, zodat jouw investering het Pajottenland groener en klimaatbestendiger maakt. Als we 10.000 euro bijeen sparen, krijgt onze regio er 2.500 boompjes bij. Dit komt overeen met één hectare extra bos! Daarnaast wordt via het klimaatbossenfonds ook een oproep gelanceerd naar terreinen om te bebossen. www.klimaatbossenfonds.be/pajottenland

%d bloggers liken dit: