2020-06-08-mondmaskers-federaal-vanaf15juniBELGIË: – Vanaf maandag 15 juni 2020 start de verdeling van de stoffen mondmaskers die de federale overheid ter beschikking stelt aan de inwoners. Deze maskers maken deel uit van de versoepeling van de maatregelen. Je kan ze afhalen bij je apotheek.

Wie kan een stoffen mondmasker afhalen?
1 persoon komt de maskers halen voor het hele gezin. Zo beperk je het aantal verplaatsingen en vermijd je wachtrijen bij de apotheek.
Als je niet in staat bent om ze zelf te halen kan de mantelzorger, thuisverpleegkundige, huisarts, dienst voor gezinszorg of een andere zorgverlener aan huis dit doen. Je hulpverlener kan dan tegelijk zijn eigen maskers afhalen voor zijn eigen gezin.
Wat moet je meebrengen naar de apotheek om je mondmaskers af te halen?
De aflevering van de maskers wordt geregistreerd op naam van het gezinslid (‘gezinshoofd’) dat de maskers afhaalt voor het hele gezin. Het is belangrijk dat je de juiste kaarten of documenten meeneemt.

Je huisapotheker zal je eID vragen en een attest gezinssamenstelling (beschikbaar via het e-loket van je gemeente) of de eID van de gezinsleden.
Geen eID ? Een Kids-ID of ISI+-kaart kan ook.
Een Rijksregisternummer (INSZ) of BIS-nummer voor niet-Belgen is nodig voor de registratie.
Als je geen van voorgaande hebt, kan de huisapotheker ook afgaan op zijn kennis van de gezinssamenstelling en zijn patiëntendossiers.
Geen eID of bovenvermelde documenten vereist voor uitzonderlijke gevallen (daklozen, vluchtelingen), de apotheker mag één mondmasker aan de persoon meegegeven.

Wanneer kan je jouw stoffen mondmasker afhalen?
De verdeling van de stoffen maskers gebeurt in dagelijkse golven. Er zijn minimum 10 werkdagen voorzien in functie van het geboortejaar van het ‘gezinshoofd’. Voor elke dag is de verdeling voorbehouden aan personen geboren in een bepaald jaar of vroeger en hun inwonende gezinsleden.

Verdeelschema
Vb.: De verdeling start op 15 juni. Karin wordt in augustus 75 jaar maar is geboren in 1945. Zij mag vanaf de eerste dag haar masker halen.
• maandag 15 juni: 75 jaar en ouder (geboren in 1945 of eerder)
• dinsdag 16 juni: 67 jaar en ouder (geboren in 1953 of eerder)
• woensdag 17 juni: 60 jaar en ouder (geboren in 1960 of eerder)
• donderdag 18 juni: 55 jaar en ouder (geboren in 1965 of eerder)
• vrijdag 19 juni: 50 jaar en ouder (geboren in 1970 of eerder)
• maandag 22 juni: 45 jaar en ouder (geboren in 1975 of eerder)
• dinsdag 23 juni: 40 jaar en ouder (geboren in 1980 of eerder)
• woensdag 24 juni: 35 jaar en ouder (geboren in 1985 of eerder)
• donderdag 25 juni: 30 jaar en ouder (geboren in 1990 of eerder)
• vrijdag 26 juni: iedereen
We werken op basis van je geboortejaar in plaats van leeftijd, dit om discussie te vermijden van wie juist wel of niet verjaart. We werken cumulatief, dus iedereen mag komen vanaf een bepaalde dag.

Echter:
• Mensen die een dringende zorgafspraak hebben in het ziekenhuis of bij een andere zorgverlener, en
• Mensen met een chronische ziekte en/of die behoren tot de risicogroep (longaandoeningen, verlaagd immuunsysteem, hartaandoeningen, diabetes, zeldzame ziekten, …) kunnen bij het afhalen van medicatie hun mondmaskers vroeger ontvangen. De (huis)apotheker kent zijn publiek.
Mensen die een voorschrift van hun behandelende arts hebben voor een stoffen masker kunnen altijd terecht in de apotheek.

Prioritaire doelgroepen
De verdeling gebeurt op basis van een leeftijdscriterium. Dat is een duidelijk en controleerbaar gegeven dat discussies vermijdt. De oudste leeftijdsgroep komt eerst aan bod aangezien zij het meest kwetsbaar is voor het virus. Daarbij neemt het aantal personen met één of meerdere chronische aandoeningen toe met de leeftijd. Een grote groep van burgers met een chronische ziekte wordt dan ook snel geholpen wanneer we de verdeling starten van oud naar jong.

Type mondmasker en kwaliteit.
Er circuleren verschillende soorten mondmaskers. Als gebruiker is het belangrijk zich te informeren over de beschermingsgraad die ze bieden.

Zelfgemaakte of comfort mondmaskers maak je zelf volgens verschillende patronen die je op websites (vb. https://maakjemondmasker.be/) en sociale media terugvindt. Deze maskers worden niet getest of genormeerd aangezien hun kwaliteit afhankelijk is van het gebruikte textiel. Daarom besloot de overheid om twee filters per inwoner te verdelen via de gemeenten. De gemeenten organiseren de verdeling van die filters aan de burgers op allerlei verschillende manieren, en je kan ze daarna in je zelfgemaakte masker steken. Je draagt het masker om anderen te beschermen.

De stoffen mondmaskers verdeeld via de apothekers zijn:
• een aanvulling op de bestaande beschermingsmaatregelen om de verspreiding van de epidemie onder de bevolking te voorkomen;
• conform de NBN-norm, zowel qua filtercapaciteit als ademhalingsweerstand;
• ook bedoeld voor (gezonde) mensen, die (nog) geen klinische symptomen van een infectie hebben en/of vertonen en die niet in contact komen met mensen met dergelijke symptomen;
• beschikbaar in één maat en hebben een beperkte levensduur van 30 wasbeurten (zie technische fiche);
• te gebruiken voor op openbare plaatsen waar je in contact komt met andere mensen en de afstand van 1,5 meter niet kan respecteren en wanneer het verplicht is;
• niet voorzien om te gebruiken bij fysieke inspanningen;
• geen persoonlijk beschermingsmiddel (PBM) of gecertificeerd medisch hulpmiddel!
Het verdeeld stoffen mondmasker bestaat uit drie lagen, waaronder één antibacteriële laag en staat bijgevolg garant voor een correcte filtercapaciteit. Lees steeds de gebruikershandleiding van het mondmasker voor een correct gebruik en onderhoud.

Chirurgische mondmaskers moeten voldoen aan alle vereisten betreffende medische hulpmiddelen. Ze beschermen de patiënt tegen secreten van de gezondheidswerkers die het chirurgisch masker dragen.
Je draagt een mondmasker om anderen te beschermen.

%d