SINT-PIETERS-LEEUW: – 2020 staat in het teken van de Vlaamse meester Jan Van Eyck, schilder van het wereldberoemde altaarstuk ‘De Aanbidding van het Lam Gods’. Een meesterwerk dat zo maar nog bekender werd na de diefstal van het paneel van de Rechtvaardige Rechters. Naar aanleiding van het Van Eyckjaar brengt kunstkenner en Leeuwenaar Patrick Huybrechts het volledige verhaal van de diefstal en het onderzoek naar het grote publiek in de vorm van een origineel radiospel.
De dialogen, de muziek, het filmische karakter en de begeleidende stem van acteur Vic De Wachter, maken van deze podcast een boeiende en educatieve luisterervaring voor jong en oud.


‘De Aanbidding van het Lam Gods’ is een van de meest bekende werken van de gebroeders van Eyck. Het werk nam echter mythische proporties aan na de diefstal van het paneel ‘De Rechtvaardige Rechters’. Vandaag, 86 jaar na de kunstroof, behoort de diefstal tot het collectieve geheugen en duikt het nog steeds op in binnen- en buitenlandse media. Naar aanleiding van het Van Eyckjaar 2020 wijdde Patrick Huybrechts uit Sint-Pieters-Leeuw, kunstkenner en docent schilderkunst, een podcast aan ‘de grootste kunstroof aller tijden’.

Het Lam Gods maakte een sterke indruk op me als kind. Tijdens mijn studies aan het Sint-Lucasinstituut in Brussel ben ik me volledig gaan verdiepen in Van Eyck en zijn oeuvre”, vertelt Patrick Huybrechts. “De zoektocht naar het paneel van de Rechtvaardige Rechters houdt vandaag nog steeds heel wat mensen in de ban. Het verhaal van die kunstroof werd echter nooit ten gronde verteld voor een groot publiek. Met de podcast wil ik daar nu verandering in brengen.”

Radiospel met Vic De Wachter
In de podcast ‘De Diefstal van De Rechtvaardige Rechters’ wordt het relaas van de diefstal, de rol van de clerus, het klungelige gerechtelijke onderzoek en de onverwachte, dramatische ontknoping geschetst. Het hele verhaal is opgevat als een heus ‘old school’ radio- of luisterspel en krijgt een haast filmisch karakter dankzij de unieke dialogen, originele muziek en de voice-overstem van Vic De Wachter.

De Diefstal van de Rechtvaardige Rechters is een verhaal over eerzucht, durf, hypocrisie en bedrog dat zich afspeelt in een herkenbare oer-Vlaamse context. Dit wilde ik zo waarheidsgetrouw mogelijk overbrengen. Met mijn achtergrond als muzikant en professioneel verleden in auditieve advertising lag de keuze voor een klassiek radiospel voor de hand. Vic De Wachter geeft met zijn bekende stem een extra dimensie aan de podcast”, besluit Patrick Huybrechts.

De podcast ‘De Diefstal van De Rechtvaardige Rechters’ duurt zo’n 24 minuten en is te beluisteren via o.a. Spotify: https://open.spotify.com/show/32cCyMhpV4rsgV1z2DRE5M

%d bloggers liken dit: