SINT-PIETERS-LEEUW: – De wegenwerken op de Bergensesteenweg in Anderlecht met bijkomend rijvak aan de verkeerslichten van Ikea richting Brussel zijn beëindigd. Dankzij deze aanpassing zijn de files op de N6 in Sint-Pieters-Leeuw afgenomen.


Schepen voor Mobiliteit Jan Desmeth: “Eindelijk is het zover : na 41 overlegmomenten tijdens de afgelopen 5 jaar is de extra rijstrook als opstelvak voor de lichten van IKEA een feit. Het zorgt ervoor dat wagens zich tijdens de rood-fase in twee rijen kunnen opstellen in plaats van slechts in één. Zo wordt de doorstroming door de flessenhals aan Ikea verdubbeld tijdens de groen-fase en gaat het ook beter op ons grondgebied.
De in- en uitrit van Shopping Pajot komt vrij en wordt niet langer geblokkeerd door stilstaande wagens.

Ik heb altijd gesteld dat de file niet zou verdwijnen, maar wel dat het sneller zou gaan.
Vandaag blijkt de file ’s ochtends inderdaad sneller te gaan. Overdag is ze voorlopig zelfs regelmatig helemaal weg. Ik verwacht wel dat – zodra mensen door hebben dat het opnieuw vlotter gaat – opnieuw meer wagens de Bergensesteenweg gaan nemen.
Zo zal het opnieuw drukker worden, maar dat vind ik geen probleem.
Het is verkeer dat vandaag door de wijken sluipt en de opritten via Ruisbroek en Vlezenbeek verkiest. Zij wilden immers 15 jaar lang de steenweg mijden.

De ingreep aan IKEA is de eerste van drie maatregelen om de steenweg opnieuw vlotter te trekken. De tweede ingreep is lopende : de bouw van de driefonteinenbrug, die een pak vrachtwagens van de steenweg zal halen, is lopende en zal begin 2022 klaar zijn.
De derde ingreep is de heraanleg op ons grondgebied. Daar beginnen we in 2020 aan en zal in acht aaneensluitende fasen uitgevoerd worden. Er zullen minder complexe kruispunten en minder verkeerslichten komen, een scheiding van doorgaand en lokaal verkeer en een volwaardige plek voor voetgangers en fietsers voorzien worden..

In januari 2013 was mijn allereerste bezoek als kersverse schepen een bezoek aan de bazen van IKEA. Ik vroeg hen of ze niet bereid waren om een stuk grond af te staan voor een extra rijstrook. Samen gingen we in 2014 naar de Brusselse Minister van Mobiliteit Pascal Smet. Die samenwerking verliep steeds vlot en ik wil het kabinet Smet hiervoor ook nog eens bedanken. Zes jaar later is het oorspronkelijke idee eindelijk een feit!

Written by nieuwssite

Onafhankelijke nieuwssite met nieuws uit Sint-Pieters-Leeuw en zijn deelgemeenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.