2016-07-20-velle-vue_kriek_06PAJOTTENLAND: – Medewerkers van het Provinciaal Proefcentrum Pamel trekken deze dagen volop Schaarbeekse krieken bij de particulieren. Eerder dit jaar oogstten zij bij hen jonge wortelstekken of zaailingen en entmateriaal in het kader van het wetenschappelijk project om de Schaarbeekse kriekelaars opnieuw te introduceren in het Pajottenland en de Zennevallei (zie artikel 09/02/18).

Ruim een halve eeuw nadat de Schaarbeekse kriekelaars uit het Pajottenland en de Zennevallei verdwenen, starten de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL), de provincie Vlaams-Brabant en het Provinciaal Proefcentrum in Roosdaal een project om deze voor kriekenlambiek noodzakelijke kriekvariëteit herop te kweken. In een eerste fase werden vijfhonderd jonge boompjes geplant in het Provinciaal Proefcentrum (zie artikel 22/04/18). Dat plantgoed is ondertussen goed in de groei. Enkele exemplaren van elke locatie werden samenaangebracht in een verzameling of collectie het ’Schaarbeekse kriekenarboretum’.

Thans gaan de medewerkers opnieuw langs bij de particulieren om de moederbomen nog eens te bekijken, te zien hoe zij zich gevormd hebben en hoe de kriekenoogst eruit ziet. Het warme en zonnige weer van de voorbije dagen heeft er immers toe geleid dat de Schaarbeekse krieken mooi donkerrood tot zwart gerijpt zijn in enkele dagen. Gelijktijdig zijn de krieken ook aangezoet. Op diverse locaties werd zo’n 3 kg Schaarbeekse krieken geoogst. De helft daarvan wordt ontpit en uitgezaaid voor de productie van zaailingen. Aansluitend wordt ook de verhouding tussen het volume vruchtvlees, het volume van de pit en het sapgehalte gemeten. De andere helft van de geplukte Schaarbeekse krieken gaat naar brouwerij Boon voor de productie van proefbatches kriekenlambiek van elke locatie.

Written by nieuwssite

Onafhankelijke nieuwssite met nieuws uit Sint-Pieters-Leeuw en zijn deelgemeenten.

%d bloggers liken dit: