HALLE / ALSEMBERG / SINT-PIETERS-LEEUW: – Op 27 april 2018 starten de inschrijvingen voor het eerste jaar van alle secundaire scholen in Halle en Alsemberg. In tegenstelling tot het lager onderwijs wordt er voor het secundair onderwijs niet gewerkt met een online centraal aanmeldingssysteem. Het is niet uitgesloten dat dit leidt tot lange wachtrijen.

De voorrangsperiode voor broers en zussen van leerlingen en kinderen van personeelsleden van een secundaire school werd vorige maand afgesloten. Vanaf vrijdag 27 april kunnen ook de andere leerlingen zich inschrijven. In tegenstelling tot het basisonderwijs wordt er in het secundair onderwijs in Halle en Alsemberg niet gewerkt met een digitaal aanmeldingssysteem. Dit wil zeggen dat vanaf 27 april leerlingen zich naar hun school van voorkeur moeten begeven om zich in te schrijven. Inschrijven kan zolang er beschikbare plaatsen zijn. Sommige ouders nemen het zekere voor het onzekere en komen dan ook ruim op tijd, wat kan leiden tot lange wachtrijen.

Geen centraal aanmeldingsregister voor secundaire scholen
Een aanmeldingssysteem voor het secundair onderwijs, zoals in het basisonderwijs, is voorlopig niet aan de orde. Want in tegenstelling tot het lager onderwijs, mag de afstand tussen de woonplaats en de school niet gebruikt worden als criterium voor de toewijzing. Het aanmeldingssysteem voor het secundair onderwijs respecteert wel de ‘chronologie’ van inschrijven of wijst een school toe op basis van loting. De stad Halle en de onderwijspartners vinden dat het gebruik van deze criteria niet meteen een beter alternatief zijn voor het traditionele inschrijvingssysteem. Ze hopen dan ook dat het nieuwe inschrijvingsdecreet van minister Crevits meer mogelijkheden zal bieden.

%d bloggers liken dit: