SINT-PIETERS-LEEUW: – Afgelopen vrijdag organiseerde de dienst Verkeer van de politiezone Zennevallei tijdens de middagspits in Sint-Pieters- Leeuw een controle vlak voorbij de aanwezige ANPR-camera’s. ANPR staat voor automatische nummerplaatherkenning. Een statisch dispositief werd opgesteld en twee motorrijders werden ingezet voor de interceptie van de voertuigen. Buiten de gegevens aangereikt door het ANPR-systeem (niet-verzekering, niet-inschrijving, vervallen technische keuring) werden nog andere verkeersinbreuken vastgesteld.


In totaal werden 12 voertuigen geselecteerd en geïntercepteerd. Hierbij werden volgende inbreuken vastgesteld:
– vier voertuigen met vervallen technische keuring, waarbij één voertuig niet meer in regel was sedert juni 2012;
– één voertuig werd getakeld wegens niet-verzekering;
– één voertuig werd geïmmobiliseerd wegens niet-inschrijving;
– één bromfietser werd geverbaliseerd wegens het negeren van het driekleurige verkeerslicht in de oranje fase;
– ook werden vier bestuurders geverbaliseerd voor het gebruik van een GSM-toestel;
– daarnaast werden twee bestuurders en één passagier geverbaliseerd voor het niet dragen van de veiligheidsgordel;
– en als laatste werd één motorrijder geverbaliseerd omwille van de onleesbaarheid van het kentekenplaat.

Een voertuig werd ook tegen gehouden omwille van een nummerplaat dat geseind stond als gestolen. Dit bleek om een vergissing te gaan. Het voertuig werd evenwel tegengehouden en gecontroleerd.

Scorpio actie
Tijdens een scorpio 1 -actie op 6 juli 2017 kruiste een patrouille bestaande uit twee hoofdinspecteurs en een inspecteur een voertuig met geschrapte nummerplaten. Het voertuig werd al meermaals geregistreerd door de ANPR-camera’s waardoor de ploegen op het terrein alert waren. Tijdens de fouille werd eerst een strafbare hoeveelheid cannabis aangetroffen. De man kreeg hiervoor een voorstel tot onmiddellijke minnelijke schikking met een boete van 150 euro. Verder bleek het voertuig niet verzekerd, niet ingeschreven en niet gekeurd. Tevens bleek de bestuurder geen houder van enig rijbewijs. Het voertuig werd dan ook onmiddellijk getakeld.
De ploegen Scorpio opereerden als front office-dienst. Het resultaat was mede te danken aan de goede samenwerking met het ANPR-projectteam dat als back office werkt. Knap staaltje van onderzoek en informatiedoorstroming.
Onderzoek naar mogelijke andere strafbare feiten loopt nog.

%d bloggers liken dit: