RSS

Toekomstforum Halle-Vilvoorde blij met ‘eerste’ erkenning als centrumregio!

28 Sep

toekomstforum_Halle-Vilvoorde_logoHALLE-VILVOORDE: – In het verleden hebben de verzamelde burgemeesters al herhaaldelijk aangetoond dat de Vlaamse Rand nood heeft aan bijkomende middelen om de grootstedelijke uitdagingen aan te kunnen. Wij schreven dit al in 2013 in het streekpact Halle-Vilvoorde als een belangrijke vaststelling en als de grootste verzuchting van alle bestuurders en (sociale) partners.

2015-12-23-toekomstforum_Halle-Vilvoorde

archieffoto

Luc Wynant, Voorzitter Toekomstforum Halle-Vilvoorde: ‘Begin mei 2014 toonden wij in een lijvige nota vol facts and figures aan de (toekomstige) Vlaamse bestuurders hoe Vilvoorde en Halle beide een centrumfunctie vervullen voor de omliggende gemeenten. Vilvoorde heeft al jaren de kenmerken van een centrumstad. De traditionele centrumrol van Brussel voor de inwoners van Halle-Vilvoorde neemt zienderogen af (o.m. door de splitsing van de provincie Brabant en Brussel-Halle- Vilvoorde en de opeenvolgende staatshervormingen). Bovendien zorgt de aanwezigheid van de internationale luchthaven van Zaventem – naast vele voordelen – ook voor bijkomende noden en verwachtingen. Vandaar dat wij toen al stelden dat het nodig is om de Vlaamse Rand en bij uitbreiding de regio Halle-Vilvoorde te versterken en te behouden als economische motor van Vlaanderen zonder de leefbaarheid verder aan te tasten. De recente beslissing van de Vlaamse Regering toont aan dat die gezamenlijke vraag tot erkenning niet in dovemansoren viel. Voor de regio wordt hiermee alleszins een eerste stap gezet.

En toch herhalen wij hier en nu onze vraag naar een nieuwe specifieke categorie bij de centrumsteden binnen het gemeentefonds ten gunste van onze regio. Na deze eerste opstap blijven wij pleiten voor een structurele erkenning van de Vlaamse Rand als centrumregio en voor een extra compensatie uit het gemeentefonds van 1,3% van het totale budget, conform de 1% voorafname van de kustgemeenten.

Om dit te bekostigen vragen wij een verdere toename van het gemeentefonds en de overheveling van de (grotere) voorafnames van Vilvoorde en Halle en Dilbeek van de categorie provinciale steden naar de categorie centrumsteden. De laatste serieuze aanpassing aan het gemeentefonds dateert uit 2002, die toen een aanpassing betekende van het gemeentefonds uit 1990. Het is hoog tijd voor een grondige herziening van die oude verdeelsleutel en de erkenning van de specifieke stedelijke problematiek van de centrumregio Halle-Vilvoorde.

 
Reacties staat uit voor Toekomstforum Halle-Vilvoorde blij met ‘eerste’ erkenning als centrumregio!

Geplaatst door op september 28, 2016 in Sint-Pieters-Leeuw

 

Reacties zijn gesloten.

 
%d bloggers liken dit: