PAJOTTENLAND: – Het plukteam van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei komt jouw boomgaard gratis plukken! De oogst wordt netjes verdeeld tussen de plukkers en eigenaar van de boomgaard. Je kan je boomgaard dit jaar nog snel inschrijven via www.pajot-zenne.be/plukteam
Vandaag werd in de tuin van de Oude Pastorie in Lennik een tweede lichting vrijwilligers-plukkers klaargestoomd om veilig en efficiënt te plukken. Ze werden hierbij extra aangemoedigd door gedeputeerde voor leefmilieu Tie Roefs en RLPZ voorzitter Gunther Coppens.
2015-09-05-plukteam_Pajottenland-Zennevallei_01
Hoogstamboomgaarden zijn prachtig in het landschap en een vijfsterren hotel voor steenuilen, eikelmuizen… en andere Koesterburen. Groene stapstenen en rustplekken voor mens en dier. Jammer genoeg komen heel wat eigenaars er niet toe om hun hoogstamfruitbomen geplukt te krijgen. Een droevig zicht, al dat lekkere fruit dat aan de boom rot of op de grond valt.

Geen nood, voor het tweede jaar zijn er de helpende handen van de vrijwilligers van het plukteam Pajottenland & Zennevallei. Een unieke service die enkel in onze regio bestaat. De oogst wordt netjes verdeeld tussen plukker en eigenaar van de boomgaard. Dat levert een weelde aan appelsap, fruittaarten en appelmoes op. Op die manier kunnen eigenaars met volle teugen genieten van hun boomgaard, en is iedereen extra gemotiveerd om boomgaarden als waardevol landschapselement te onderhouden.

Alwin Loeckx, directeur RLPZ: “Vorig jaar werden al 15 plukkers opgeleid en dit jaar breiden we het plukteam uit met maar liefst 40 nieuwe vrijwilligers. Een onverwacht succes en een bewijs dat we inspelen op een nood en interesse. Tijdens de opleidingsdag leren de vrijwilligers veilig en efficiënt plukken en worden de boomgaarden verdeeld onder de vrijwilligers. Elke vrijwilliger krijgt ook een plukmand in bruikleen van het Regionaal Landschap.
2015-09-05-plukteam_Pajottenland-Zennevallei_04 2015-09-05-plukteam_Pajottenland-Zennevallei_02
Met de actie Plukteam zorgt Regionaal Landschap ervoor dat iedereen extra gemotiveerd blijft om boomgaarden als waardevolle landschapselement in stand te houden.

De droogte van dit jaar zorgt ervoor dat het oogstseizoen enkele weken achterloopt.
Anderzijds is er ook al behoorlijk wat fruit dat door de droogte vroegrijp afvalt, dus het Plukteam staat net op tijd klaar.

2015-09-05-plukteam_Pajottenland-Zennevallei_05Het Plukteam is actief in Affligem, Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat.

Actie in kader van de provinciale biodiversiteitscampagne ‘Je hebt meer buren dan je denkt’ met steun van de provincie, Vlaanderen en gemeenten.

%d bloggers liken dit: