OUDENAKEN / SINT-LAUREINS-BERCHEM: – Deze voormiddag werd de nieuwe weg infrastructuur van de Pelikaanberg, Molenborrestraat, Brabantsebaan en Oude Postweg officieel al fietsend en wandelend geopend.
2015-06-28-inhuldiging_05
Op de Pelikaanberg kwam er een “tweerichtingsfietspad”, een fietspad aan slechts één kant van de weg, dat in beide richtingen kan gebruikt worden. De riolering werd vernieuwd. Aan de bovenkant van de Pelikaanberg werd een lichtenregeling voorzien, omdat de breedte van de weg onvoldoende is voor een fietspad in beide richtingen èn een rijbaan met tweerichtingsverkeer.

In het smalle gedeelte diende een keuze te worden gemaakt. Ofwel twee rijvakken behouden en de auto’s verder laten voorbij razen op enkele centimeters van voordeuren, ofwel onteigenen, ofwel naar één rijstrook gaan en voorrang geven aan het laten doorlopen van het fiets- en voetpad.
De gemeente koos voor de laatste oplossing, echter mèt dynamische lichten zodat het nadeel van één rijstrook wordt opgevangen.

Deze diashow vereist JavaScript.


Schepen van Mobiliteit Jan Desmeth : “Onteigenen was uitgesloten. We zitten weliswaar op een hoofdweg, maar met een maximale piek van 400 wagens per uur richting Halle tijdens de ochtendspits en 275 voertuigen per uur richting Lennik in de avondspits, maar we zitten ver af van bijvoorbeeld de Bergensesteenweg, waar we van 800 naar 1.300 voertuigen per uur willen gaan of de Ruisbroeksesteenweg, die in de ochtendspits 1.000 wagens per uur heeft te verwerken. We hebben gekozen om het voet- en fietspad niet te onderbreken en over een lengte van 110 meter naar één rijstrook te gaan.
De dynamische lichten staan beiden op rood indien er geen wagens komen aangereden. Zodra een wagen aankomt, detecteren we die met radars en zetten we dat licht op groen vooraleer men stilstaat, maar wel nadat men snelheid heeft moeten minderen. Het zorgt er ook voor dat in de ochtendspits het tot vijf maal langer groen kan zijn in de richting van Halle dan omgekeerd.
Jan Desmeth : “Dankzij deze dynamische lichten vermijden we dat er sluipverkeer is doorheen het centrum van Oudenaken, hetgeen bij een normale verkeerslichtenregeling zeker een risico zou geweest zijn.

Written by nieuwssite

Onafhankelijke nieuwssite met nieuws uit Sint-Pieters-Leeuw en zijn deelgemeenten.

%d bloggers liken dit: