2014-09-07-medaille_GFDE RAND: – Vandaag namen 23.263 mensen deel aan het Gordelfestival, een enorme stijging ten opzichte van de 12.500 van vorig jaar. Het is nu al de tweede keer dat de organisatie ervan gebeurt in een volwaardig partnership tussen vzw ‘de Rand’, Bloso en de provincie Vlaams-Brabant. Op drie locaties focust dit evenement op het Vlaamse karakter van de rand rond Brussel met sport, cultuur en toerisme.

De grootste publiekstrekkers waren dit jaar de Circuswandeling voor de allerkleinsten in Bloso-centrum Hofstade en de vernieuwde prestigerit van 120 kilometer voor de geoefende fietser. Veel jonge families kozen ook voor de Ketnet Cup in Vilvoorde, dat zich met zijn titel van focusgemeente nog sterker kon profileren als stad in volle ontwikkeling. En in het Provinciedomein Huizingen waren vooral de streekproducten en de mountainbikeroutes populair.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois fietste de korte Proef De Streek-route vanuit het Provinciedomein Huizingen. Dat deed hij samen met de minister van Sport Philippe Muyters, minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts en federaal minister van Financiën Koen Geens. Die tocht illustreert perfect wat het Gordelfestival combineert: sport (pittige hoogtemeters), toerisme (degustaties in een mooi landschap) en cultuur (Geuzestekerijen en streekproducten in de Vlaamse randgemeenten).

Het Vlaams karakter blijft een belangrijk thema voor het Gordelfestival. Door de aanwezigheid in de vele randgemeenten en faciliteitengemeenten legt de organisatie de nadruk op de vele troeven van de Groene Gordel rond Brussel.

%d bloggers liken dit: