REGIO: – Vandaag was er in de lucht een zeldzaam verschijnsel te zien. Over onze regio trokken rolwolken gevolgd door een zware onweerszone.
2013-07-27-rolwolken_grens-Halle_Sint-Pieters-Leeuw_aan-brandweerkazerne

Een rolwolk, ook wel boogwolk genoemd, (Cumulonimbus arcus) is een lage, horizontaal cilindervormige arcuswolk die geassocieerd kan worden met onweersbuien, of soms met een koufront. Rolwolken kunnen ook een teken zijn voor een mogelijke microburst. Rolwolken zijn relatief zeldzaam. Ze verschillen van shelf clouds omdat rolwolken helemaal los staan van de basis van de onweersbui of van andere wolken. Meestal ‘rollen’ rolwolken om een horizontale as.
2013-07-27-rolwolken_1 - kopie . 2013-07-27-rolwolken_01

2013-07-27-bliksemDe rolwolk ontstaat wanneer koudere lucht die met de onweersbui meekomt vanaf enige hoogte, in aanraking komt met veel warmere lucht aan het aardoppervlak. De koude lucht drukt dan de warme vochtige lucht omhoog, waardoor de vochtige lucht condenseert en er een wolk ontstaat.
.

foto’s – facebook: Tania claessens, Tania Stadsbader, Nancy Seeuws en Tom Beeckmans

%d bloggers liken dit: