2012-12-07-sint-pieters-leeuw_slimste-gemeenteSINT-PIETERS-LEEUW: – Felix Delo (19) en Damienne De Cock (50) vertegenwoordigen in 2013 Sint-Pieters-Leeuw , samen met burgemeester Luc Deconinck in het tv programma ‘De Slimste gemeente’ van Vier TV. 
Hiermee is Sint-Pieters-Leeuw één van de 81 geselecteerde gemeenten voor de quiz.

Nog uit de regio zijn Dilbeek, Merchtem, Opwijk en Roosdaal geselecteerd.

In de zomer van 2012 werden alle 308 Vlaamse gemeentes door Woestijnvis uitgenodigd om op zoek te gaan naar een straffe quizploeg. Een man en een vrouw die graag een gooi willen doen naar de titel van “Slimste Gemeente”. Maar liefst 253 gemeentes namen de uitdaging aan en deden het voorbije weekend mee aan een grote preselectie.

Van alle kanten van het land stroomden ze toe in de gebouwen van Tour & Taxis in Brussel. Van De Panne tot Voeren en alles daartussen. Een kleine rondvraag van Sven de Leijer leerde dat het ging om de allerbeste quizzers van het land. Winnaars van De Canvascrack, De pappenheimers, De I.Q.-kwis, Blokken, Waagstuk, de beruchte Superprestige… Allemaal wachtten ze gespannen af tot Michiel Devlieger het teken gaf dat ze de enveloppe met quizvragen mochten openen. En toen begon het.
Twee uur de tijd om negen reeksen vragen en drie fotorondes op te lossen. De concentratie spatte ervan af. Van de prijs van een postzegel tot de naam van de Belgische premier gedurende de Tweede Wereldoorlog; de spin-off van Grey’s anatomy tot de enige bevaarbare zijrivier van de Maas: de duo’s moesten van alle markten thuis zijn. En, belangrijk, ze konden deze keer geen beroep doen op die ene freak uit hun quizploeg die ooit voor zijn plezier alle Nobelprijswinnaars Fysica uit het hoofd had geleerd. Ze moesten de klus met z’n tweeën klaren.

Over het algemeen lukte dat blijkbaar behoorlijk. Gemiddeld werd er 128 op 200 gescoord. De hoogste score was 175. Welk duo zo goed gepresteerd heeft, verklappen we uiteraard nog niet. Want het zal nog moeten blijken of zij, aangevoerd door hun burgemeester, ook de eindwinnaar van het programma zullen worden.

Michiel Devlieger: ‘De afgelopen week hebben we hier op de redactie met z’n allen vlijtig zitten verbeteren. En nadien de burgemeesters van de 81 beste gemeentes opnieuw gecontacteerd om nog eens te vragen of ze wel degelijk meedoen aan het tv-programma. En dat doen ze allemaal, waarvoor dank.’ Vincent Van Quickenborne, Wouter Beke, Renaat Landuyt en Bart De Wever zijn enkele van de vele ‘nieuwe’ burgemeesters die in het programma zullen zitten, maar ook oude getrouwen als Louis Tobback, Daniël Termont, Bart Somers en Leopold Lippens komen hun ploeg aanvoeren. Allemaal met hetzelfde doel: bewijzen dat zij De Slimste Gemeente zijn.’

De Slimste Gemeente, een nieuwe quiz met Michiel Devlieger, van maandag tot donderdag, in het voorjaar op VIER

%d