SINT-PIETERS-LEEUW: – Verschillende partners uit de zorgsector in Sint-Pieters-Leeuw lanceren op 17 oktober 2011 een nieuw project rond neuropatische pijn.

Erik Devillé, diensthoofd sociale en welzijnsdienst – gemeente Sint-Pieters-Leeuw: “Nog al te vaak lopen mensen té lang rond met bepaalde vormen van pijn, hoewel er vaak oplossingen voorhanden zijn. Het is met dit project de bedoeling om mensen bewust te maken van bepaalde pijnsymptomen, zodat ze naar hun huisarts stappen om de juiste hulp te zoeken.”

Veel mensen hebben last van een mysterieuze pijn die een vervelend gevoel geeft, en vaak blijft aanslepen. Dit kan wijzen op neuropatische pijn, een vorm van chronische pijn die ontstaat door beschadiging van de zenuwen die normaal gezien de pijnprikkels voelen, of door beschadiging van het zenuwstelsel dat de pijnsignalen doorgeeft (zoals het ruggenmerg of de hersenen). Hoewel pijn een normale reactie is van het lichaam om te waarschuwen dat er iets fout loopt, valt deze beschermde functie bij neuropatische pijn weg. De pijn blijft, en het is voor de patiënt niet duidelijk waar die pijn vandaan komt.


De zorgpartners uit de regio, het regionaal ziekenhuis Sint-Maria Halle, SEL Zorgnetwerk Zenneland, v.z.w. Artsenkring Halle en Omgeving, Inkendaal revalidatieziekenhuis en het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw, organiseren bijscholingen voor huisartsen en verpleegkundigen, en willen ook de inwoners van Sint-Pieters-Leeuw helpen hoe ze neuropatische pijn kunnen herkennen. Vaak spreekt de patiënt de arts of verpleegkundige aan met: “Mijn pijn voelt net als electrische schokken aan!”

Dr. Dr Sofie Cardoen: “Neuropatische pijn kan erg frustrerend en vermoeiend zijn. Een arts kan je helpen deze pijn te herkennen, om zo naar de juiste behandeling te zoeken. Hoewel er geen garantie is om helemaal pijnvrij te worden, zijn er verschillende therapieën mogelijk. Zo kunnen we mensen met pijn vaak erg goed helpen. Belangrijk is dat mensen de symptomen goed kennen: branden, kriebelen, steken, electrische schokken of koude kunnen aanwijzingen zijn voor neuropatische pijn.”

Therapieën
Omdat neuropatische pijn verschilt van patiënt tot patiënt kan de behandeling ook erg uiteenlopen. Een aantal behandelingsmogelijkheden zijn:

• Geneesmiddelen
• Psychologische methoden, ontspanningstechnieken
• Lichamelijke therapieën (bijvoorbeeld warmtetherapie)
• Fysiotherapie (strek- en versterkende oefeningen)
• TENS (Transcutane Elektro Neuro Stimulatie)
• Acupunctuur
Een arts kan helpen om de juiste behandeling te vinden.

Actie
Concreet zullen verschillende partners uit de zorgsector in de gemeente Sint-Pieters-Leeuw nauwer samenwerken, elkaar beter informeren, en bijscholing organiseren. In de eerste plaats zullen huisartsen en verpleegkundigen meer informatie krijgen. Zij zullen ook kunnen beschikken over de DN-4 vragenlijst (zie bijlage persbericht) die hen kan helpen om neuropatische pijn beter te herkennen.

Tenslotte worden in een communicatiecampagne naar het brede publiek de symptomen van neuropatische pijn (branden, kriebelen, steken, schokken of koude) onder de aandacht gebracht. Hiervoor zullen posters en flyers worden verspreid door het gemeentebestuur.

%d bloggers liken dit: