RUISBROEK: – Op de parking van Brusselse Buiten Ring, in Ruisbroek, kan je vandaag en morgen van 11.00 tot 18.00 uur gratis een bandencontrole laten uitvoeren door Bridgestone.
Bij een controle vorig jaar bleek 63 procent van de gecontroleerde voertuigen niet in orde voor de vakantie-uittocht.

De bandencontroledagen zijn een onderdeel van de Europese campagne ‘Road Safety’. Bridgestone wil met dit soort initiatieven haar betrokkenheid bij veilig en milieubewust autorijden vormgeven in de praktijk.

De juiste bandenspanning is één van de belangrijkste parameters voor veilig autorijden. Veel automobilisten weten niet dat de luchtdruk in de banden met ongeveer 0,1 tot 0,2 bar per maand daalt. Te lage spanning in de banden kan leiden tot sterk verminderde grip en verlies van de controle over het voertuig. Met de gratis bandencontroledagen wil Bridgestone voorkomen dat automobilsten zichzelf en andere weggebruikers ten gevolge hiervan in gevaar brengen.

Controle voorkomt onnodig brandstofverbruik en overmatige uitstoot
Een te lage bandenspanning heeft niet alleen een negatieve invloed op de bestuurbaarheid van de auto, maar leidt ook tot onnodige belasting van het milieu. Een zachte band heeft een sterk verhoogde rolweerstand. De rolweerstand vormt, afhankelijk van het wegoppervlak en de rijstijl, tussen de 18 en 26% van de totale belasting van de auto en bepaalt daarmee voor een belangrijk deel het brandstofverbruik.

Een te lage bandenspanning leidt zo tot een hoger brandstofverbruik en een toename van de uitlaatgasuitstoot. Op basis van cijfers uit 2009 heeft het Technical Centre Europe van Bridgestone berekend dat auto’s met een te lage bandenspanning samen jaarlijks 4 miljard liter brandstof onnodig verbruiken (met een waarde van 5,2 miljard euro). Het milieu betaalt hiervoor uiteindelijk de prijs. Jaarlijks komt zo 9,3 megaton extra CO2 in de atmosfeer terecht. Dit geeft een extra belasting van 3,47 g/km CO2 per jaar voor elke auto in Europa.

%d bloggers liken dit: