SINT-LAUREINS-BERCHEM: – Dit jaar gaat de Open Monumentendag door op zondag 12 september 2010.
Het centrale thema van Open Monumentendag Vlaanderen is dit jaar ‘De vier elementen’. Van in de prehistorie tot vandaag zijn water, vuur, aarde en lucht altijd zowel vriend als vijand geweest van de mens. We hebben er gebruik van gemaakt, ze in goede banen geleid, ervan genoten en ze bestreden. En dat alles heeft zijn sporen nagelaten in onze landschappen. Anderzijds hebben de vier elementen ook de vormgeving en de inrichting van onze gebouwen beïnvloed en mee de infrastructuur en industriële complexen van onze huidige samenleving bepaald.

14 uur – Toponymie of wat is de link tussen landschappen en namen?
Bernard Roobaert, expert toponymie en dialectologie, legt het verband tussen het landschap en bekende plaatsnamen. Komt de naam Sint-Pieters-Leeuw van Sint-Pieter die zijn leeuw hier aan de leiband liet rondwandelen, of schuilt er een andere verklaring achter?
Afspraak om 14uur aan ‘De Molenborre’ – de Molenborrestraat 34 te Sint-Laureins-Berchem
Duur: 1.30u

16 uur – Speuren naar het verleden
Een groene wandeling door de tweelingdorpen Oudenaken en Sint-Laureins-Berchem brengt u o.a. langs oude relicten van molens. De oude dorpskernen, amper veranderd, laten zien waarom onze voorouders deze plekken uitkozen en hoe ze het landschap benutten voor hun levensbehoeften.
Vertrek om 16uur aan de Molenborrestraat 34 te Sint-Laureins-Berchem
Duur: 1.30u
Afstand: 5km

Meer info: http://openmonumenten.zita.be/vlaams-brabant/sint-pieters-leeuw

Share

%d bloggers liken dit: