Slovensko Pozyva! – Slowakije heet u hartelijk welkom!

Slowakije in Coloma van 17 tot 25 mei 2008

In november 2004 leerden Sint-Pieters-Leeuw en de Slovaakse republiek elkaar voor het eerst beter kennen en vooral waarderen tijdens een culinair-cultueel project in Coloma. Een schitterende tentoonstelling over hun mooiste natuurplekjes, een hoogstaand professioneel concert met werken van Sergeï Prokofïev, Leoš Janáček … én een heerlijk vineuze afsluiting door wijnbouwers uit dat vijf jaar jonge land in Centraal-Europa, beantwoordden volkomen aan dat eigenzinnig imagoprofiel van het Leeuwse cultuurcentrum.

Ook de volgende jaren bleef deze buitenlandse aantrekkingskracht en wederzijdse liefde bestaan en kreeg Coloma geregeld de Slovaakse kolonie op bezoek met in hun zog voortreffelijke muzikanten, beeldende kunstenaars, fotografen en wijnboeren. Na ambassadeur František Lipka die naar Parijs werd gepromoveerd was het Peter Sopko die voor zijn land de laatste jaren de honneurs mocht waarnemen. Onder zijn impuls kan cultureel-toeristisch Leeuw zijn medeburgers maar ook zijn landgenoten een veelzijdig programma aanbieden …


Tentoonstelling over de geschiedenis van het Slowakije tussen de 16de en de 19de eeuw.
op zaterdagen 17 – 24 mei en zondagen 18 – 25 mei is deze tentoonstelling telkens van 14.00 tot 18.00 uur meer dan een ommetje naar Coloma en zijn Europese rozentuin waard.

Zondag 18 mei om 14.00 Concert met muziek van de in 1908 geboren Slovaakse componist Eugen Suchon (+1993) gebracht door Marian Lapsansky (piano), Milan Pala (viool), Gustav Belacek (tenor) en Eva Garayova (sopraan)

Donderdag 22 mei om 20.00 uur houdt toerismedirecteur Ingrid Stupavska een exposé over haar land, de regio Kojice en de gemeente Trebisjov in het zuidoosten.

Info: 02 371 22 62 – Gemeentelijk Cultureel Centrum Coloma Sint-Pieters-Leeuw

%d bloggers liken dit: