dichtbundel-vanherrewegenOp 31 januari 2008 -gedichtendag- reikt gedeputeerde Tom Troch de prijs voor Letterkunde van de Vlaamse provincies uit aan dichter Hubert van Herreweghen, voor zijn gezamenlijk oeuvre.
Hubert van Herreweghen werd in 1920 geboren in Pamel en groeide uit tot een monument in de Nederlandstalige poëzie.  In 1943 publiceerde hij zijn eerste bundel Het jaar der gedachtenis, nadien volgden nog een 20-tal bundels.  Van Herreweghen ontving eerder ook al ondermeer de prijs van Brabant (1945), de driejaarlijkse Staatsprijs voor poëzie (1962), de Sabamprijs (1987), de Dirk Martensprijs (2005), en nu dus ook de Prijs voor Letterkunde van de Vlaamse Provincies 2006 voor zijn gezamenlijk oeuvre.
 
Naar aanleiding van deze prijsuitreiking verspreidt de provincie Vlaams-Brabant gratis 15.000 exemplaren van de dichtbundel Het is een geur die ge moet vinden, met een selectie van 21 gedichten uit het rijke oeuvre van Hubert van Herreweghen.  Deze bundel zal verspreid worden via de Vlaams-Brabantse bibliotheken.  Poëzieuitgeverij P geeft een genaaide versie van deze bundel uit voor de boekhandel.
 
Gedeputeerde Tom Troch: “Met de massale verspreiding van deze dichtbundel willen we een passend eerbetoon brengen aan het literaire monument dat van Herreweghen toch is.  Bovendien kadert deze actie perfect in onze bekommernis om een zo breed mogelijke cultuurparticipatie en cultuurspreiding.”

%d