2007-11-13-geboorte-galloway-kalf.jpg
Sint-Pieters-Leeuw: – Het natuurgebied van Natuurpunt Volsembroek in Sint-Pieters-Leeuw wordt begraasd door 5 Galloway koeien. Het Volsembroek is gelegen langs de Zuunbeek ter hoogte van het water-wachtbekken van Volsem. Normaal worden afspraken met plaatselijke boeren gemaakt om de weiden in een natuurgebied te begrazen. Dit gebied is echter een zeer vochtig weideland . 2007-11-13-geboorte-galloway-kalf-2-3.jpg
Daarom is het niet geschikt voor gewone koeien. Galloway koeien zijn een ras met primitieve kenmerken van Schotse oorsprong. Ze zijn beter bestand tegen ruigere leefomstandigheden. Maar de wettelijke verplichtingen die op gewone koeien van toepassing zijn, worden ook toegepast op de Galloway koeien. Bovendien gaan de koeien ’s winters op stal bij Natuurpunt.
Hij is uitstekend in staat om op eigen houtje te overleven in de natuur en zelfs een kalf ter wereld te brengen zonder de hulp van een veearts. Dit hebben we in ons gebied kunnen meemaken.Tot onze grote verrassing hebben we afgelopen week-end vastgesteld dat onze kudde met een kalfje uitgebreid is. Moeder en kalf stellen het goed.
Zo zijn ze met één meer om als natuurlijke beheerders de grassen in dit gebied in toom te houden. En dat dit gebied gewaardeerd wordt,merk je zeker in deze periode. Het wordt immers gretig gebruikt als rust- of overwinterplaats van trekvogels en watervogels. Dit alles kan je zelf vanaf een kijkwand aan de rand van het natuurgebied van Natuurpunt observeren.   
bron: Natuurpunt Sint-Pieters-Leeuw

%d bloggers liken dit: