2007-10-02-jozef-sluys-1.jpg
Vlezenbeek / Brussel: – De Brusselse Internationale Orgelweek is een jaarlijks muzikaal evenement dat georganiseerd wordt op verschillende orgels van de hoofdstad. Deze vormen een essentieel onderdeel van de Europese culturele traditie. Brussel was ooit een smeltkroes van de Europese orgelbouwkunst en daardoor kunnen we bogen op een zeer rijk patrimonium. Een van de initiatiefnemers van dit cultureel evenement is Vlezenbekenaar Jozef Sluys.

Driehonderd jaar geleden overleed te Lübeck Dieterich Buxtehude, ontegensprekelijk de grootste organist uit die tijd. Om bij hem in de leer te gaan ondernam de toen 20-jarige J.S. Bach een voettocht van 400 km. Bij elk concert wordt minimum één van zijn werken gespeeldOp donderdag 18 oktober kan men luisteren naar een première die de Engelse organist David Briggs ons brengt op het groot Kleuker-orgel van de O.L.V. van Genadekerk : een improvisatie op de film “Het Spook van de Opera”. Op zaterdag 20 oktober is er de traditionele Orgelwandeling: deze start om 10u30 in het Muziekinstrumentenmuseum, waar we een voorstelling krijgen van het Teschemacher-orgel uit 1750 door Patrick Collon en een gegidste rondleiding door het Museum.Het openings- en slotconcert worden gegeven op het monumentale Grenzing-orgel van de Brusselse Kathedraal.PROGRAMMA

-Zondag 14 oktober 2007 om 16 uur
Kathedraal van St-Michiel en St-Goedele (Sint-Goedelevoorplein) met Jozef Sluys aan het orgel.

-Maandag 15 oktober 2007 om 20 uur
Dominikanenkerk (Renaissancelaan, 40)
Orgel: Roman PERUCKI (Gdansk – PL). Trompet, Flügelhorn, Piccolo: Janusz SZADOWIAK (Gdansk – PL); Trompet, Flügelhorn: Arkadiusz SZAFRANIEC (Gdansk – PL), Waldhorn: Miroslaw MERCHEL (Gdansk – PL) en Bastrombone: Tadeusz KASSAK (Gdansk – PL)
-Dinsdag 16 oktober 2007 om 20 uur
Kathedraal van St-Michiel en St-Goedele (Sint-Goedelevoorplein)
Arvid GAST (Lübeck – D)
-Woensdag 17 oktober 2007 om 20 uur Kathedraal van St-Michiel en St-Goedele (Sint-Goedelevoorplein)
Paolo CRIVELLARO (Milaan – I)
-Donderdag 18 oktober 2007 om 20 uur O.L.Vrouw van Genadekerk (Vogelzanglaan, St-Pieters-Woluwe) David BRIGGS (Gloucester – GB) – Improvisatie bij de film ‘Le Fantôme de l’Opéra’(Eerste voorstelling in België)-Vrijdag 19 oktober 2007 om 20 uur. Kathedraal van St-Michiel en St-Goedele (Sint-Goedelevoorplein) Martin LÜCKER (Franfurt – D).

%d