2007-08-21-tonia1.jpg
Sint-Pieters-Leeuw: De Leeuwse zangeres Tonia Dominicus heeft samen met familie en vrienden haar 60ste verjaardag gevierd. De sympathieke Tonia is vooral bij het oudere publiek bekend als de zangeres van de hit ‘Un peu de poivre, un peu de sel’. Met dat nummer nam ze als jonge artieste deel aan het Eurovisiesongfestival in Luxemburg.
Nadien zette de zangeres haar carrière op een laag pitje en bleef ze weg uit de schijnwerpers. 
 

Korte bio:

Tonia  stond al vanaf haar 12de op het podium en trad o.a. op als zangeres-danseres in de Brusselse « Folies Bergères », in navolging van haar moeder.
Zowel  op BRT als RTB leerden wij ze kennen als perfect tweetalig zangeresje.
Tonia’s eerste plaat was een franstalige uit 1962, nl. « Mon p’ tit copain de vacances ». Haar eerste twee nederlandstalige platen uit 1963 waren vertalingen uit het Duits, « Drie musketiers » was de vertaling van Conny’s « Driei Musketiere » en « Met 16 kan je nog dromen » de vertaling van Peggy March’s « Mit 17 hat man noch Träume ». Het mij meest bijgebleven nummer uit die periode is echter « Geef mij voor mijn verjaardag toch een Beatle » of in het frans « Pour mon anniversaire j’ voudrais un beatle ». Ook dat op « I want to hold your hand » gebaseerd nummer is een vertaling uit het  Duits, nl. van The Sweetles: « Ich wünsch mir zum Geburtstag einen Beatlle”, een Polydoropname uit 1963.  “The Sweetles” is vanzelfsprekend een woordspeling op “The Beatles” en waren een meidentrio bestaande uit Katja Bischof, Tina Rainford en Monika Grimm. 1966 werd Tonia’ s topjaar toen ze voor de toenmalige RTB 4de werd op het Eurovisie Songfestival in Luxemburg, tot dan toe de hoogste plaats die België ooit bereikte. De meesten onder ons herinneren bijgevolg enkel « Un peu de poivre, un peu de sel », het nummer waarmee ze toen ons land vertegenwoordigde. Daarvoor had ze in aller ijl haar Nederlandse met de Belgische nationaliteit moeten omruilen.

Nadien verdween Tonia uit het (Belgische) gezichtsveld. Minder bekend in België is het feit, dat ze eind jaren ’60, begin jaren ’70 succesrijk was bij onze Oosterburen. In 1969 zette ze « Texas Cowboy Pferde Sattel Verkäuferin » op de plaat, een nummer waarmee ze deelnam aan het « Deutscher Schlagerwettbewerb », de opvolger van de ter ziele gegane « Schlagerfestspiele ». Haar « moment de gloire » was echter 21 februari 1973 in Frankfurt am Main, toen  ze op de Duitse préselectie voor het Eurovisie Songfestival met « Sebastian » 2de eindigde na « Junger Tag » van Gitte. In diezelfde préselectie eindigde ze met « Mir gefällt diese Welt «  7de. De 2 jaar jongere Gitte staat nog altijd op de planken, Tonia verdween uit de actualiteit.

Gelukkige verjaardag Tonia!

%d