2007-06-13-kanaal-2-halle.jpg
Sint-Pieters-Leeuw: – In het Coloma kasteel in Sint-Pieters-Leeuw werden de activiteiten voorgesteld rond de viering van 175 jaar kanaal. Deze zal plaats vinden de ganse maand september.

‘KaNAal’ is een intergemeentelijk en interdisciplinair samenwerkingsproject, dat via allerhande activiteiten de geschiedenis van 175 jaar kanaal ontsluit en de verschillende functies van het kanaal vroeger en nu onder de aandacht brengt van het brede publiek. Voor het eerst werken de gemeenten Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw samen aan een totaalproject rond erfgoed.

Het historisch gegeven vormt de aanleiding voor het project. Een mozaïek van werkgroepen zorgt voor een uitgebreide kalender aan festiviteiten. Deze activiteiten situeren zich binnen verschillende disciplines: erfgoed, cultuur, toerisme, jeugd en leefmilieu.

GESCHIEDENIS

De oudste plannen om een concreet project op te zetten dat het Maas- en het Scheldebekken met mekaar zou verbinden, gaan terug tot in de 15de eeuw. Ze kregen pas veel later concreet vorm, met name onder het Hollandse bewind. In 1827 werd met de werken voor het kanaal gestart om het reeds in 1561 geopende kanaal Brussel-Rupel te verbinden met de streek rond Charleroi. Tijdens de Belgische Revolutie lagen de werken stil, maar na de onafhankelijkheid van België ging men van start met de afwerking om tenslotte in 1832 het kanaal open te stellen voor het publiek.

Nadat het vervoer langs het kanaal enkele jaren geleden begon te slabakken is er nu terug een opwaartse trend. De laatste jaren zijn de trafieken sterk gestegen. Tussen 2005 en 2006 bijvoorbeeld was er een bijkomende goederenstroom te noteren van 72.000 ton. Het totaal kwam daarmee op welgeteld 3.408.902 ton, wat een aanzienlijke stijging betekent ten opzichte van 1998 toen het trafiekcijfer nog 1.484.144 ton bedroeg.

PROGRAMMA

Op het gedetailleerde programma zullen we ter ten gepaste tijd terug komen.

Het openingsweekend heeft plaats op 1 en 2 september met een historische vlootparade.

Een tentoonstellingsboot met als thema 175 jaar vaart: Van kolenkanaal tot kanaaltoerisme zal gedurende de maand aanleggen in de drie gemeenten.

De open monumentendag van 9 september wordt in Halle gelinkt aan het kanaal.

Op zondag 16 september is er ‘Kanaal in ’t vizier’ met boottochten en doorlopende animatie.

Een kanaalconcert wordt er door 13 muziekensembles uit de drie gemeenten gebracht op zaterdag 22 september.

Tijdens het slotweekend op zondag 30 september komen in Lot vooral de kinderen aan de beurt met een waterdorp voor kinderen en een kleine kanaaltriatlon. Alles wordt vanaf 18 uur afgesloten met een groot volksfeest op de jaarmarkt van Lot.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder