2007-03-09-boomplanting-1-sint-pieters-leeuw.jpg
VLEZENBEEK(SINT-PIETERS-LEEUW): – Leerlingen van de Ave Maria-basisschool te Vlezenbeek hebben een hectare bos geplant in de Zobbroekbeekvallei, eigendom van Natuurpunt.
Leerlingen van de 3’ste tot de 6’de klas planten er jonge elzen, essen en eiken om het bos te herstellen. Het is een onderdeel van het beheer door Natuurpunt Leeuwse Natuurvrienden, met als doel de oorspronkelijke natuurwaarde van dit waardevolle valleibos herstellen.
Luc Dedobbeleer van Natuurpunt: “In het bos waren recentelijk populieren geplant. Dit type bomen horen niet thuis in een valleibos. De populieren aanplanting is niet alleen een monotone invulling van het begrip bos. Bovendien zijn populieren voor dit gebied niet de geschikte boomsoort om de natuur tot zijn volle recht te laten komen. Op de natste stukken groeien hier normaal elzen en op de drogere hoger gelegen leemgrond zijn essen en eiken de bomen die hier van oudsher voorkomen”.
Het herstel van het bos gebeurt in samenwerking met de lokale bevolking en in verschillende fazen. Vorig jaar werd een eerste hectare omgevormd. Dit jaar is de tweede hectare aan de beurt. Vooreerst werden de populieren gerooid. De opruiming van de kruimen gebeurde door de mensen uit de omgeving. Ook voor de aanplant van de nieuwe boompjes kan men op vele helpende handen rekenen door de samenwerking met de Ave Maria-basisschool.

Twee jaar geleden startte Natuurpunt afdeling Leeuwse Natuurvrienden met de uitbouw van dit nieuw natuurgebied in Sint-Pieters-Leeuw. Het natuurgebied is gelegen langs de Enkelenbergstraat (een zijstraat van de Pedestraat) en ligt in de ecologisch zeer rijke beekvallei van de Zobbroekbeek.. Natuurpunt wist 3 ha vochtige bossen te verwerven in het brongebied van deze beek..
In deze natte percelen zorgen gele dotterbloem, slanke sleutelbloem, …  voor een uitbundige voorjaarsbloei.  Delen van het Cortenbroeck zijn daarenboven reeds eeuwenlang bebost, waardoor er ook diverse typische oude bosplanten voorkomen zoals bosanemoon, muskuskruid en gevlekte aronskelk. Met het beheer van dit natuurgebied wil Natuurpunt de huidige natuurwaarde van het Cortenbroeck versterken. In een meerjarenplan zullen alle populieren door inheemse boomsoorten vervangen worden. Daarnaast gaat Natuurpunt Leeuwse Natuurvrienden de volgende jaren ook aan een betere natuureducatieve ontsluiting werken.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder