bibliotheek_SINT-PIETERS-LEEUWSINT-PIETERS-LEEUW / PAJOTTENLAND: – Op maandag 22 juni 2015 staat de gereglementeerde boekenprijs op de agenda op de hoorzitting Commissie Cultuur van de Vlaamse Overheid.
In het huidig voorstel van het Boekenoverleg is aan een gereglementeerde boekenprijs ook een maximale korting op de boekenprijs van 15% voor alle bibliotheken gekoppeld. Daar verzetten de bibliotheken van de regio Pajottenland & Zennevallei zich heftig tegen, vermits dit de dienstverlening geenszins ten goede komt.

Dit standpunt vertaalde de Regio Pajottenland & Zennevallei in een nota die ze aan alle leden van de Commissie Cultuur stuurden. Ze hopen hiermee de discussie rond deze maximale korting constructief te benaderen, echter vooral om deze onterechte maatregel te verhinderen.

NOTA: Huidig voorstel gereglementeerde boekenprijs: bibliotheken grote verliezers.
2014-06-03-bibliotheek-provinciaal-bibliotheeksysteem_05Er ligt een voorstel klaar vanuit de boekensector voor een gereglementeerde boekenprijs en om de kortingen op boeken aan banden te leggen. De sector, dat is het Boekenoverleg, waar naast Bibnet/LOCUS en de VVBAD ook organisaties als Boek.be en het Vlaams Fonds voor de Letteren deel van uitmaken.
Er blijkt de intentie te bestaan om de prijs voor een boek vast te leggen en daaraan voor bibliotheken een maximale korting van 15% te koppelen bij de aankoop van hun collectie.Als bibliotheekregio Pajottenland & Zennevallei willen we geen pleidooi houden voor of tegen de gereglementeerde of vaste boekenprijs. We zijn echter wel behoorlijk verbaasd over het voorstel om binnen dat kader tevens een maximale korting voor bibliotheken door te voeren.
Een maximale korting van 15 % betekent voor onze bibliotheken een gemiddeld verlies van 10% op ons boekenbudget. Waarom deze maatregel? Net nu de bibliotheken te kampen hebben met besparingen en er van een compenserende budgetverhoging zeker geen sprake kan zijn. En wie garandeert ons verder dat de prijs van het boek niet zal verhogen bij de invoering van een vaste boekenprijs?
Vanuit de Vlaamse overheid wordt de intergemeentelijke samenwerking gestimuleerd. Samenwerking tussen bibliotheken betekent onder meer een gemeenschappelijk collectiebeleid voeren met een gezamenlijk aankoopbeleid. Voor kleinere bibliotheken brengt een gezamenlijke opdracht hogere kortingen met zich mee. Een maximum van 15% doorvoeren sluit dit aantrekkelijk voordeel uit.
Eén van de redenen om een vaste boekenprijs in te lassen, is de verschraling van het (literaire) aanbod tegengaan. Zal een kleiner boekenaanbod in bibliotheken net niet zo’n een verschraling tot gevolg hebben?
Tenslotte stellen we dat een vastgelegde maximale korting niet helemaal rijmt met de wetgeving inzake overheidsopdrachten, waar de prijs een zeer belangrijk criterium is voor de toezegging van de opdracht, zeker in tijden van besparingen. Kortom, als deze maatregel wordt doorgevoerd zijn bibliotheken, en de facto dus ook de bibliotheekgebruikers, de grote verliezers.
Wij zijn de boekenwereld zeker zeer genegen, maar dit kunnen wij niet aanvaarden. En weten de onderwijsinstellingen dat ook zij eenzelfde maatregel mogen verwachten?
We hopen met deze brief het debat te hebben geopend (of heropend), met de hoop dat de vaste kortingsregeling uiteindelijk slechts een korte denkoefening is geweest, die snel wordt afgevoerd wegens contraproductief.

Hoogachtend,

Katja Grammens, voorzitter bibliotheken Pajottenland & Zennevallei (de bibliotheken van Affligem, Beersel, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat vertegenwoordigend)

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder