2008-12-18-loubiTijdens het kerstconcert van het Leeuwse Davidsfonds, in samenwerking met Davidsfonds Vlezenbeek, CD&V Vrouw en Maatschappij, Coloma en het gemeentebestuur, komen er geen drie koningen maar wel vijf vrouwen om ons te bekoren met hun allermooiste repertoire. Deze dames zijn een voor een muzikaal geschoold in het conservatorium van Liviv en geven er les, ieder in een andere dicipline. Zij komen in authentieke klederdracht
en met authentieke instrumenten zoals de Kobza, Bandoura, Dwarsfluit, Soupilka en Kaval.

Op zaterdag 20 december 2008 in het Gemeentelijk Cultureel Centrum Coloma
Joseph Depauwstraat 25 te  Sint-Pieters-Leeuw
Loubistok is één van de talrijke muziekensembles afkomstig uit Lviv, culturele hoofdstad van Oekraïne. Sinds 1996 toeren deze vijf getalenteerde dames regelmatig door België, Frankrijk en Engeland. Naast gesmaakte optredens op het Arundel Folkfestival in Engeland (2004), Folkfestival in Ham, België (2005) en onlangs nog op Gooikoorts en Festival du folklore (F) zijn zij jaarlijks gevraagde en geliefde gasten in de église St.-Pierre te Parijs.
De naam Loubistok betekent zoveel als “liefdesdrank”. Dit is een drank gemaakt van lavas of wilde selder, die in het geniep door de dorpsmeisjes aan de jongens werd gegeven in de hoop dat zij op die manier verliefd op hen zouden worden.
De dames van Loubistok willen hun publiek verleiden met hun prachtige stemmen, hún liefdesrecept bij uitstek.

Loubistok brengt volkse Oekraïense melodieën aangevuld met een paar bekendere nummers. De meeste stukken zijn vocaal gebrachte authentieke liederen van de Hutzulen, een bergvolk uit de Karpaten, of liederen uit de kozakkentraditie. Alle worden meerstemmig en vaak adembenemend mooi gezongen, begeleid door een tweetal typisch Oekraïense instrumenten. Het ene is de kobza, een kozakkeninstrument, sterk lijkend op een gitaar en aldus bespeeld en gebruikt door de “kobzar” of kozakkenbard. Het andere is de nauwelijks buiten Oekraïne bekende bandoura of knieharp: een buikvormig snaarinstrument uit de kozakkenperiode (16de/ 17de eeuw).
Met hun prachtige orthodoxe gezangen luisteren zij kerkdiensten op. In december brengt Loubistok een aangepast kerstliederenconcert.
De groep treedt op in de traditionele klederdracht van de Karpaten.

%d bloggers liken dit: