Gemeentelijke Basisschool Wegwijzer
Schoolstraat 14, 1601  Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw) –  02/378.07.43

Honderd jaar gemeentelijk onderwijs in Ruisbroek

Op 27 september 1908 werd in de Schoolstraat het gebouw voor de gemeenteschool ingehuldigd door burgemeester P. Michiels.

Volgende prominente aanwezigen staan vermeld op de gedenksteen in de voorgevel van het gebouw: P. Cornelis en F. Plasch (Schepenen), A. Annendyck, F. Walravens, E. De Rom, Fr. Jacquemyns, J. Demessemaeker, E. Jude, F. Cuvelier en D. Stallaerts (Gemeenteraadsleden), C. Ronsmans (Secretaris), H. Jacobs (Bouwmeester), V. en L. Wittebort (Aannemers).

Vele generaties Ruisbroekenaren hebben hier school gelopen. Bij de fusies van gemeenten in 1977 kwam het schoolbestuur onder de bevoegdheid van het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw dat inspanningen levert om hier kwaliteitsvol onderwijs te verschaffen en de oude gebouwen door regelmatige investeringen functioneel te houden voor het moderne onderwijs. Al zijn de gebouwen honderd jaar oud, toch bieden zij nog voordelen: een ruime aula voor allerlei activiteiten en ruime, luchtige klassen met veel licht. We herkennen hier de typische bouwstijl voor scholen uit het begin van de twintigste eeuw: gebruik van ijzeren ondersteuningen i.p.v. beton.

Om deze eeuweling te vieren, staat de opendeurdag van zaterdag 17 mei volledig in het teken van deze verjaardag.

Bezoekers kunnen kennismaken met een klas, zoals die bij het ontstaan van de school vrijwel algemeen was ingericht. Met dank aan het gemeentebestuur van Lennik, dat ons bereidwillig het materieel uitleende van het voormalige museumklasje uit de vroegere school van Gaasbeek.

De leerkrachten zullen iedereen verwelkomen  in de gepaste klederdracht uit 1908 .

Vanaf 14.30 u staan tal van activiteiten geprogrammeerd (deuren open vanaf 14.00 u):

Een fototentoonstelling,
Projectie van oude ‘stomme’ filmpjes,
Workshops rond:
Volksdans;

Muziekinstrumenten bouwen (i.s.m. ‘Het Kliekske’), gevolgd door een miniconcert met de gemaakte instrumenten;

Sport en spel van vroeger en nu,

Oude volksspelen;

Schrijven en tekenen met materialen uit het verleden;

Gelegenheidstoespraken van o.a. Schepen van Onderwijs, Fons Geeroms, worden gehouden voor aanvang van de activiteiten.

Alle inwoners van Ruisbroek (en ook alle mensen van ver buiten onze deelgemeente) zijn van harte welkom.

Wie graag deelneemt aan een workshop neemt best eerst telefonisch contact op met de schooldirectie (Bea De Vogel en Tineke Coeck) op 02/378.07.43

%d