2008-03-30-wijngeuzen.jpg

Op maandag 31 maart,  om 19u45, organiseert KWB Zuun in samenwerking met de Gilde der Wijngeuzen een voordracht én proefavond in ’t Trapken Af, parochiecentrum Sint-Lutgardis te Zuun.  Voorkennis is niet nodig.  Iedereen met interesse is welkom.  Fruitwijn wordt gemaakt door vergisting van sap of pulp van één of meerdere soorten vruchten. De basisvruchten zijn appelen en peren voor de witte en rosé en Schaarbeekse krieken voor de rode wijnen. Door menging met andere vruchten zoals rode en witte bes, kruisbes, kweepeer, rabarber of framboos kan je spelen met kleuren, aroma’s en smaken. Goede fruitwijn maken is een kunst, maar wel een kunst die iedereen kan leren. U kan op deze avond kennismaken met deze kunst, dit via een powerpointpresentatie, af en toe onderbroken voor een gelegenheid tot het proeven van een aantal ambachtelijke wijntjes gemaakt door de Gilde der Wijngeuzen. Presentator van de avond is Freddy Vanzeebroeck : hij woont in Beert en is keldermeester bij de Gilde der Wijngeuzen.  Het hoofddoel van de Gilde is het zelf maken van fruitwijn: individueel of in Gildeverband. De wijnen worden niet verkocht en enkel geschonken tijdens de eigen activiteiten. De Essenbeekse vereniging organiseert ook regelmatig cursussen met eigen lesgevers en proeverijen. Tijdens de pauze zal het ook mogelijk zijn tegen een democratische prijs een boterham met jonge kaas te krijgen, een kwestie om beter te kunnen genieten van de aangeboden fruitwijnen. 

Tekst en foto (archief) : Jan Morre

%d bloggers liken dit: