SINT-PIETERS-LEEUW: – Van 26 september tot 1 oktober had in Bilbao het 25ste ‘European Watercolor Symposium’ plaats van de ‘European Confederation of Watercolour Societies'(ECWS). Meer dan 250 deelnemers uit verschillende Europese landen namen aan de wedstrijd deel. Rita Cornelis behaalde de derde plaats met haar werk: het Guggenheim Museum museum vanuit het hotelraam bedekt met een gordijn.


Rita Cornelis: “Vanaf 2000 ben ik lid van het Aquarelinstituut België en dan mag je deelnemen aan workshops, tentoonstellingen en wedstrijden. Naargelang de selectiepunten die je dan behaalt, kan je na verloop van tijd kernlid worden en mag je mee naar het Europees Aquarelinstituut. Dit jaar was het in Bilbao en de deelnemers mochten met 8 werken meedoen in de tentoonstelling ginder.
De laatste dagen van die tentoonstelling kan je deelnemen aan een wedstrijd. Dan moet je ’s morgens je papier gaan afhalen, daar wordt een stempel opgezet om zeker te zijn dat je dat daar maakt. De opdracht was Bilbao in beeld brengen. Ik besloot het Guggenheim Museum te schilderen. Het was toen zo geen goed weer en daarom heb ik het op de kamer geschilderd aan de hand van foto’s die ik de dagen ervoor gemaakt had. Maar qua architectuur klopte dat niet zo tijdens het schilderen. De laatste tijd heb ik verschillende werken gemaakt met zo precies gordijnen voor. Dus met een sponsje zo precies lijnen in maken zodanig dat dat precies 3D effect geeft. Toen dacht ik: als ik dat hier op het gebouw doe dan gaan die fouten minder zichtbaar zijn (lacht) en dus ik heb dat dan zo gedaan. Het feit dat deze manier van benaderen van een beeld in Bilbao op die manier iets origineler is dan de klassieke schilderijen die ze daar in Spanje wel maken, heel realistische dingen, fellere kleuren viel mijn werk op in de groep. Zo heb ik dus daar vorig weekend de derde prijs behaald.“

Rita maakt deel uit van Aquarelinstituut België (www.aquarelinstituut.be). Dit is een aquarelvereniging met als doel de aquarel te pomoten. Dit gebeurt door het organiseren van tweejaarlijkse tentoonstellingen (dit weekend start deze in het Colomakasteel – zie aankondigingsartikel), door het inrichten van schilderdagen, door de publicatie van een ledenblad rond aquarel en door deel te nemen aan internationale tentoonstellingen in het kader van ECWS.

%d bloggers liken dit: