BELGIË: – Het Overlegcomité heeft vandaag de coronasituatie in ons land besproken en een reeks nieuwe beschermingsmaatregelen beslist. 

Premier Alexander De Croo: “We moeten toegeven dat we verschalkt zijn door het zeer besmettelijke deltavirus. Die variant maakt ons het leven bijzonder moeilijk. We hebben bijzonder veel besmettingen. Soms tot wel 25.000 besmettingen per dag. Er zijn wellicht nog besmettingen die we niet zien. Als we vandaag niet zo’n hoge vaccinatiegraad hadden, dan zouden we in een absoluut dramatische situatie zitten. We zien dat de druk in de ziekenhuizen fors toeneemt. Veel bedrijven moeten de activiteiten stilleggen omdat mensen uitvallen“.
Ons gezondheidszorgsysteem begint te kraken en het begint te wegen op het personeel en op mensen die wachten op andere zorg. Meer en meer zien we dat. Dan moeten we ingrijpen. De huisartsen bezwijken ook onder een tsunami van mensen die zich willen laten testen. Daarom moeten we nu ingrijpen.

Een pakket aan maatregelen die gelden voor drie weken. Op 15 december komt er een evaluatie.
• Mondmaskerplicht vanaf 10 jaar.
• Horeca moet sluiten om 23 uur, met maximum zes aan tafel.
• Discotheken en dancings moeten opnieuw sluiten.
• Privéfeesten worden verboden, met uitzondering van begrafenissen en huwelijken. Daar gelden wel de mondmaskerplicht en de afstandsregel.
• Er moeten ook maatregelen komen in het onderwijs, maar de ministers van Onderwijs moeten dat nog uitwerken.
• Contacten zo veel mogelijk beperken.
• Binnenactiviteiten enkel zittend.
• Sportactiviteiten kunnen doorgaan, maar binnen zal dat zonder publiek moeten.
• Op de zaken die wel nog kunnen doorgaan geldt de mondmaskerplicht, afstand en het CST.

Alle maatregelen gaan in vanaf zaterdag. De maatregelen met betrekking tot evenementen georganiseerd door professionals, gaan in vanaf maandag.

De boosterprik zal sneller toegediend worden.
Vandaag zijn er al 1.250.000 prikken gezet, morgen zal het IMC met een plan komen om dat nog te versnellen.

Gebruik ook zelftesten
Premier De Croo:”Beperk je contacten. We gaan niet beslissen hoeveel mensen je thuis mag ontvangen. Mensen moeten hun verstand gebruiken. Als je mensen wil zien, doe je dat beter buiten. Het is buiten een stuk veiliger.
Gebruik ook zelftesten. Ze zijn beschikbaar bij de apotheker en sinds kort ook in de supermarkten. Ze zijn betaalbaar en snel. Het kan ervoor zorgen dat we de activiteiten in onze woning toch op een zo veilig mogelijke manier kunnen laten plaatsvinden. Tot slot: ventileer. Het is een doortastende manier om ervoor te zorgen dat de keten van besmettingen doorbroken kan worden.
Dit is een moeilijk moment en er is veel ontgoocheling. We hadden allemaal gedacht dat de bescherming van het vaccin hoger zou zijn. Ze is goed, maar we worden eigenlijk geconfronteerd met een ander virus. Dit is Covid-21, het is drie keer besmettelijker dan het originele virus. We zorgen er op deze manier voor dat iedereen elkaar kan blijven zien. We kunnen nog op café of restaurant gaan, er kunnen nog activiteiten zijn, maar het moet veilig gebeuren.

Het volgende Overlegcomité vindt plaats op 15 december 2021, dan worden de maatregelen geëvalueerd.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder