REGIO: – Federaal staatsecretaris Schlitz breidt de bestaande drie Zorgcentra voor Seksueel Geweld uit, maar laat de Nederlandstalige slachtoffers uit Brussel en Halle-Vilvoorde in de kou staan. De financiering om het UZ Jette op te waarderen tot een zorgcentrum Seksueel Geweld werd namelijk vergeten. “Nederlandstalige slachtoffers uit onze regio kunnen terecht in het Sint-Pietershospitaal te Brussel. Dit ziekenhuis moet een tweetalige dienst verzekeren, maar dat blijkt in de praktijk dit vaak niet het geval te zijn. Het UZ Jette was bereid een Nederlandstalig aanbod te bieden, maar staatssecretaris Schlitz ‘vergat’ de financiering waardoor Nederlandstalige slachtoffers van verkrachting aangewezen blijven op Franstalige hulp of helemaal naar het Leuvense mogen rijden na een traumatische ervaring”, zegt Kristien Van Vaerenbergh.

Een Zorgcentrum Seksueel Geweld helpt slachtoffers van seksueel geweld. Onmiddellijk na het delict geven ze medische en psychische zorg, ze helpen bij het neerleggen van een klacht en doen het forensisch onderzoek om DNA-materiaal van de dader te verzamelen.

Het UZ Jette was nochtans een uitstekende partner geweest. De kliniek vervult nu al een belangrijke rol in onze regio. Niet alleen op gebied van seksuele agressie maar ook voor evaluatie van gedwongen opnames, voor EDS (Excited Delirium Syndroom). En ook voor het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling wordt er nauw samengewerkt. Technisch gezien is het UZ ook met alles in orde: ze voldoet aan alle formele voorwaarden en wil zelfs voorzien in een interne opleiding forensische verpleging, zodat de juiste en noodzakelijke zorg voorhanden is.

Doordat men onze regio vergat bij het vastleggen van de financiering, zal het UZ Brussel ten vroegste binnen twee jaar kunnen omgevormd worden tot Zorgcentrum Seksueel Geweld. Nochtans zijn onze lokale politiezones, het parket en de burgemeesters van Halle-Vilvoorde vragende partij dit zo snel mogelijk te regelen. De formele aanklacht ben ik, samen Jeroen Tiebout, persoonlijk op het kabinet van mevrouw Schlitz gaan afgeven”, zegt Van Vaerenbergh.

We kunnen niet toestaan dat onze regio in deze materie achtergesteld wordt. Het is onaanvaardbaar dat slachtoffers van seksuele delicten uit onze regio op zulk een moeilijk moment enkel in het Frans kunnen geholpen worden of doorverwezen worden naar Leuven,” besluit Jeroen Tiebout, gemeenteraadslid uit Sint-Pieters-Leeuw,“ We vragen dan ook aan alle politici van Halle-Vilvoorde om hun stem in deze te laten horen en deze slachtoffers een volwaardig Zorgcentrum te geven.”

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder