RUISBROEK: -Afgelopen vrijdag, 19 februari, werden in totaal 244 leerlingen, leerkrachten en begeleiders van de school Jan Ruusbroec en taalkamp Babbelkous getest op Covid19. Deze testing gebeurde door het UZ Antwerpen.
24 personen testten positief, waarvan 2 personeelsleden. Bij 23 van de 24 tests bleek het te gaan om het Britse variant.

Reeds eerder deze week legden 4 leerlingen en 7 personeelsleden van de school een positieve test af. Daarnaast werd ook de 3e kleuterklas en het 4e leerjaar eerder al gevraagd om zich te laten testen. Van deze testing zijn nog niet alle resultaten gekend.

Alle leerlingen die positief testten, moeten 10 dagen in isolatie en hun familieleden in quarantaine.

Omwille van organisatorische redenen – een te hoog aantal besmette leerkrachten – zal de 3e kleuterklas b en het 4e leerjaar volgende week sluiten en opnieuw openen op maandag 1 maart. Het eerste leerjaar (A en B) en zesde leerjaar sluiten voorlopig tot en met woensdag 24 februari de deuren. De school probeert, in de mate van het mogelijke, voor deze leerlingen afstandsonderwijs te voorzien.
De directie en alle partners blijven de situatie op de voet opvolgen en bijsturen waar nodig.
Deze beslissingen werden genomen in overleg met de directie van de school, het gemeentebestuur, de eerstelijnszone, het Agentschap Zorg en Gezondheid en het CLB.

Burgemeester Jan Desmeth: “Met 24 positief geteste kinderen en 2 leerkrachten, komt de teller op 28 leerlingen en 9 leerkrachten te staan.
Dit is dus een ernstige uitbraak en het is goed dat we massaal hebben getest met meer dan 240 tests! Zo kunnen alle positief geteste personen 10 dagen in isolatie gaan, hun gezinsleden in quarantaine. De negatief geteste personen kunnen maandag naar school. Zij zijn immers veilig, mede omdat de testing na de incubatieperiode plaats vond doordat het deze week krokusvakantie was.”

Directeur VBS Jan Ruusbroec, David Day: “Naar volgende week toe hebben we dan ook een planning opgesteld die haalbaar moet blijven voor de leerkrachten die nog actief zijn. Meeste afwezige leerkrachten zullen nog enkele dagen niet op school zijn omwille van ziekte of de verplichte quarantaine. Leerlingen die positief getest hebben mogen niet naar school komen en zitten verplicht hun quarantaine uit. Zij keren nadien pas terug als ze volledige genezen zijn.
Leerlingen die een besmetting in de familie hebben (vb broer, zus, mama, papa…) blijven in quarantaine en volgen het advies van de arts voor een tweede test. Normaal vindt deze na 7 dagen plaats.
Leerlingen die geen test hebben laten afnemen, zijn maandag 22/02/2021 niet welkom op school. Wij vragen nogmaals met aandrang om zich ook morgen nog te laten testen.
De leerkrachten zullen volgende week vooral inzetten op herhaling aangezien in deze klassen ook niet elke leerling zal aanwezig zijn.
Wij hopen met deze planning een goed evenwicht te hebben gevonden tussen gezondheid, haalbaarheid en organisatorische mogelijkheden.”

Van de positief geteste kinderen van het taalkamp Babbelkous, in zonnig Leven, zijn er slechts twee die elders naar school gaan. Deze gezinnen werden persoonlijk op de hoogte gebracht.
Deelnemers aan het taalkamp  die negatief getest hebben mogen maandag nog niet naar school aangezien zij tot begin deze week contacten hadden in het taalkamp. Vanaf dinsdag mogen ze dan terug naar school.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder