SINT-PIETERS-LEEUW: – De eerste bomen en struiken van het nieuwe natuurpark aan de oevers van de Zuunbeek in Zuun en Negenmanneke werden aangeplant. Hiermee maken de gemeente Sint-Pieters-Leeuw en de provincie Vlaams-Brabant, via het strategisch project Zennevallei, werk van meer publiek groen in de woonwijken.
2020-11-28-natuurpark-aan-de-Zuunbeek_01
De aankoop en inrichting van het perceel van 2 hectare in Zuun en Negenmanneke past in een grotere visie om een netwerk van groene ruimten in te richten in de woonwijken van Sint-Pieters-Leeuw. Op die manier komt er meer natuur en speel- en wandelplezier in de eigen buurt.

Zo willen we de biodiversiteit en mogelijkheden voor waterberging en infiltratie in de Zennevallei verhogen”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning. “De aanleg van een nieuw natuurpark aan de oevers van de Zuunbeek is hiervan een mooi voorbeeld”.

De gemeente Sint-Pieters-Leeuw pakt de aanleg van het natuurpark gefaseerd aan. De bedoeling is dat het natuurpark in de loop van 2021 open gaat voor het publiek.

Dit wil zeggen dat we nu de eerste aanplantingen van bomen en struiken doen”, zegt burgemeester Luc Deconinck. “Volgend jaar roepen we onze wijkbewoners op om samen nog meer bomen aan te planten in het park. Ook willen we hen de kans geven om samen na te denken over de verdere inrichting van het natuurpark. We denken dan concreet aan paden, speelnatuur en zitbanken”.

We kiezen voor oude vergeten fruitsoorten en zeldzame variëteiten van loofbomen. In onze streek kwamen hoogstamfruitbomen veel voor in het landschap. Zo bewaren we dit erfgoed voor de toekomst”, zegt Bart Keymolen, schepen voor leefmilieu.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het project kadert in de bovenlokale aanpak van het strategisch project voor de Zennevallei. Dit is een samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant, de Vlaamse overheid, het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei en de gemeenten Drogenbos, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel en Halle.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder