2020-08-20-raadpleging-bevolking_RUP_bedrijvenzone_Drie-FonteinenDROGENBOS / SINT-PIETERS-LEEUW – Van morgen 21 augustus tot en met 19 oktober 2020 organiseert het Vlaams Departement Omgeving een publieke participatieperiode over de startnota voor het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) ‘Bedrijvenzone Drie Fonteinen’.

Een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan wijzigt of herbevestigt de bestemmingen van percelen en maakt zo bepaalde toekomstige ontwikkelingen mogelijk. Dit GRUP heeft als doel de bedrijvenzone Drie Fonteinen op te waarderen en de Zenne opnieuw een volwaardige plaats te geven. Tot en met 19 oktober 2020 kan iedereen via verschillende kanalen de startnota inkijken en inspraakreacties indienen. Waarover het in feite gaat? Aan het Kanaal Brussel-Charleroi, op de grens van de gemeenten Drogenbos en Sint-Pieters-Leeuw, liggen meerdere bedrijventerreinen. De bedrijvigheid is hier in verschillende perioden tot stand gekomen en er zijn zowel grotere als kleinere bedrijven gevestigd. In en rond de bedrijvenzone Drie Fonteinen zijn meerdere projecten in studie of in uitvoering. Sommige delen zijn verouderd, vragen een nieuwe invulling of kampen met mobiliteitsproblemen. Er is nood aan meer samenhang tussen die projecten. Daarvoor is een overkoepelende visie op de toekomst van de bedrijvenzone nodig. Het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Bedrijvenzone Drie Fonteinen’ actualiseert de stedenbouwkundige voorschriften om de bedrijventerreinen op een optimale manier te laten ontwikkelen, onder meer voor watergebonden bedrijven. Nieuwe fietspaden en de vergroening van de bedrijventerreinen zorgen voor een aangename werkplek.

Vanuit het strategisch project ‘Slimme transformatie in de verstedelijkte Zennevallei’ is een globale visie op de economische activiteiten in de zuidelijke Zennevallei geformuleerd. In het strategisch project Zennevallei is de bredere visie uitgewerkt die de inhoudelijke basis vormt voor het GRUP Bedrijvenzone Drie Fonteinen. Wie de regio kent zal het er over eens zijn: De Zennevallei is sterk bebouwd, er is een grote verkeersdrukte, het klimaat verandert… In het GRUP staan maatregelen om te kunnen blijven genieten van de Zennevallei, met voldoende ruimte voor water, natuur en plezier. De Zenne is de zachte en groene ruggengraat van het gebied dat het kanaal en de zijrivieren met al de groene ruimten met elkaar verbindt.

Hoe kan men nu deelnemen aan de publieke raadpleging?
Iedereen kan tot en met 19 oktober 2020 schriftelijk suggesties of opmerkingen indienen op de startnota. Dat kan als volgt: Digitaal reageren via https://omgeving.vlaanderen.be/bedrijvenzone-drie-fonteinen . Brief afgeven tegen ontvangstbewijs in de betrokken gemeenten Sint-Pieters-Leeuw of Drogenbos en brief sturen naar Departement Omgeving, Afdeling Gebiedsontwikkeling, Omgevingsplanning en -projecten, K. Albert II-laan 20 bus 7, 1000 Brussel. De startnota inkijken, kan op https://omgeving.vlaanderen.be/bedrijvenzone-drie-fonteinen
De startnota ligt ook ter inzage in de gemeentehuizen van de betrokken gemeenten. Inzage is enkel mogelijk op afspraak.

Inschrijven: Infomarkt 23 september 2020
Indien de coronamaatregelen het toelaten, wordt een infomarkt georganiseerd op woensdag 23 september 2020 tussen 8u en 19 uur in FeliXart Museum, Kuikenstraat 6, 1620 Drogenbos Om dit veilig te laten verlopen, is inschrijven voor een datum en tijdslot verplicht. Dit kan op het telefoonnummer 02 553 38 00.


Na de publieke raadpleging worden alle reacties gebundeld en verwerkt door de Vlaamse administratie. De volgende stap is de opmaak van de scopingnota. Die nota beschrijft de alternatieven die onderzocht zullen worden en de aanpak van het effectenonderzoek. Nadien kan de opmaak van het voorontwerp GRUP starten. De burger kan opnieuw reageren tijdens het openbaar onderzoek over het ontwerp-GRUP.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder