vlag_Vlaams-BrabantVLAAMS-BRABANT: – In overeenstemming met de federale richtlijn nemen intercommunales Haviland en Interleuven het initiatief voor de gezamenlijke aankoop en bedeling van mondmaskers. Deze groepsaankoop moet zorgen voor betrouwbare leveringen van kwaliteitsvolle mondmaskers voor de ruim 1,2 miljoen inwoners van 65 steden en gemeenten in Vlaams-Brabant.

De voorbije dagen werd al duidelijk dat mondmaskers een belangrijke rol zouden spelen in de afbouwstrategie van de coronamaatregelen en de heropstart van onze economie. Vrijdag bevestigde de Nationale Veiligheidsraad dat mondmaskers vanaf 4 mei voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar verplicht zullen worden op openbaar vervoer en aangeraden worden in het openbare leven, zeker op plekken waar social distancing niet mogelijk is.
Geen opbod tussen lokale besturen
De federale overheid zal iedere burger één mondmasker en twee filters bezorgen, maar ten vroegste tegen half mei. Je hebt ook al snel meer dan één mondmasker nodig. Om aan die acute noden te voldoen, wordt een strategische voorraad van mondmaskers bij onze steden en gemeenten erg dringend. Daar willen Haviland en Interleuven bij helpen met een groepsaankoop”, zegt Walter De Donder, burgemeester van Affligem en voorzitter van Haviland. “Enkele gemeenten kochten nu al bepaalde types mondmaskers aan, maar met een gezamenlijk lokaal initiatief staan we sterker. We nemen als streekintercommunales onze verantwoordelijkheid, zodat een opbod tussen steden en gemeenten onderling vermeden wordt.”
Betrouwbaarheid, kwaliteit en snelheid
Stephan Verwee, algemeen directeur van Haviland : “Onze medewerkers stelden de voorbije dagen alles in het werk om een groepsaankoop op te zetten. De mogelijke leveranciers werden afgewogen in een uitgebreide marktbevraging. Betrouwbaarheid, prijs-kwaliteitsverhouding en haalbare levertermijnen staan voorop. De stoffen mondmaskers bestemd voor de bevolking moeten immers kwalitatief én herbruikbaar zijn. De eerste proeflevering wordt op 4 mei verwacht. De kwaliteitscontrole gebeurt in samenwerking met Interleuven. De groepsaankoop zal toegankelijk zijn voor alle 65 steden en gemeenten van Vlaams-Brabant, die ook al bevraagd werden over de gewenste volumes.”
Samenwerken werkt
Doorgaans blijft de werking van een intercommunale onder de publieke radar. Walter De Donder: “In deze uitzonderlijke omstandigheden komt onze missie pas echt in de kijker: de steden en gemeenten in ons werkingsgebied versterken en de leefbaarheid verhogen voor ruim 1,2 miljoen inwoners. We zien onze vennoten als echte partners waarmee we op dagelijkse basis werken in tientallen samenwerkingsverbanden: op vlak van milieu, verkeersveilige maatregelen, bouwwerken, informatieveiligheid, groepsaankopen en – zeer actueel – welzijn, preventie en noodplanning. Zo stond Haviland ook in voor de voorbereiding en coördinatie van het schakelzorgcentrum voor eerstelijnszones Amalo en Pajottenland. Haviland en Interleuven zullen in de komende dagen en weken schouder aan schouder werken met de Vlaamse en federale overheid, provincie Vlaams-Brabant en onze lokale besturen. Want alleen samenwerken werkt. Gezondheid is ons hoogste goed en daar hebben we bij Haviland en bij onze lokale besturen veel, zoniet alles voor over.

Update 28/04/2020 – 18u30: Hoe ver staat Haviland?
Stephan Verwee, algemeen directeur van Haviland: “Er zal in drie golven van leveringen worden gewerkt, simpelweg omdat de producenten niet sneller kunnen werken. Tegen 4 mei zal Haviland een eerste lading ontvangen. Na de test om na te kijken of de maskers voldoen aan bepaalde technische kwaliteiten, zullen de bestellingen snel volgen. De leveringen gebeuren dan gefaseerd, tot het laatste mondmasker geleverd is eind juni.”

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder