2020-03-15-VL-Reg_vrijwilligers_01VLAANDEREN: – De Vlaamse regering kondigde zondagmorgen extra veiligheidsmaatregelen aan voor Vlamingen die zich inzetten tijdens de coronacrisis als vrijwilliger (#vlaanderenhelpt).

Minister-president Jan Jambon en de minister van Welzijn Wouter Beke en minister van Samenleven Bart Somers gaven daarover zondagochtend toelichting op de Grote Markt in Mechelen.

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, lokken een nooit geziene golf van solidariteit uit in Vlaanderen“, klinkt het in hun aankondiging. “Vlamingen willen zich inzetten om mensen die het extra moeilijk hebben, te helpen, door bijvoorbeeld boodschappen te doen. De ministers willen dat deze acties veilig verlopen, zowel voor de vrijwilligers als voor de hulpbehoevenden en lanceren de hashtag #vlaanderenhelpt.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke: “Ook als vrijwilliger: blijf de handen goed en vaak wassen, hou afstand van elkaar, blijft uit de buurt van oudere en kwetsbare personen,… We moeten allemaal waken over het delicate evenwicht tussen elkaar helpen en elkaar beschermen. “

Gratis vrijwilligersverzekering
De vrijwilligersverzekering die vandaag de dag bestaat voor alle verenigingen in Vlaanderen, wordt uitgebreid naar iedereen die zich wil inzetten voor de medeburger. Ook individuele initiatieven (zoals de hond uitlaten van de buurvrouw) vallen daaronder. Die initiatieven worden gratis verzekerd, het is namelijk de Vlaamse regering die de kosten daarvoor op zich neemt. “We denken dat we daarmee 10.000 mensen mee kunnen verzekeren. Op die manier is men verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand en lichamelijke schade.”
Meer info: www.vlaanderenvrijwilligt.be/wp-content/uploads/2020/03/vlaanderenhelptinfo.pdf

Registreer je via de website vlaanderenvrijwilligt.be.
Na de inschrijving ontvang je een bevestiging. Daarna ben je verzekerd voor de actieperiode, die loopt vanaf zondag 15 maart 2020 om 9 uur tot en met 3 april 2020 om 20 uur.

hashtag #vlaanderenhelpt
De Vlaamse regering lanceert ook de hashtag #vlaanderenhelpt. “Er zijn mensen met heel veel goede ideeën, we kunnen elkaar inspireren. In de mate dat we die delen, kunnen we andere mensen de moed erin laten houden en zorgen dat het warmste in Vlaanderen naar boven komt.”

Hou u aan de maatregelen
Vlaams minister-president Jan Jambon maakte van de gelegenheid ook gebruik om nogmaals te benadrukken dat Vlamingen de lockdown niet “creatief” moeten proberen te vermijden. “Stop met dat haantjesgedrag, dat asociale gedrag van die klaplopers moet stoppen. Hou u aan de maatregelen, en blijf weg uit plaatsen waar veel mensen op een beperkte oppervlakte bij elkaar zijn.
2020-03-15-verspreiding

%d